Bardzo lubię kawę. Niedawno odkryłam, że można ją parzyć na zimno. Smakuje wtedy nieco inaczej niż tradycyjna zalana wrzątkiem. Jest mniej kwaśna, bardziej łagodna i ma nutkę migdałową w smaku... Pyszna, w sam raz na upały.
Składniki (na jedną porcję):
1 pełna łyżka mielonej kawy
1 szklanka chłodnej wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)
cukier do smaku
mleko
kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Kawę umieszczamy w naczyniu, zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Nie trzeba jej trzymać w lodówce.
2. Po upływie tego czasu kawę przecedzić przez filtr do kawy lub gazę.
3. Podawać wedle uznania, np. z cukrem, kostkami lodu, mlekiem... Będzie idealna na upały.
Smacznego!!!
Taka kawa jest idealna na lato i cieplejsze dni wiosny czy jesieni. Wielu miłośników kawy właśnie takim napojem raczą się w upały, aby dodać sobie energii i schłodzić się. Pyszna kawa zawsze pomoże. Dobra jest też odpowiednio podana kawa Frappe.
OdpowiedzUsuń