29 czerwca 2020

Cold brew czyli kawa parzona na zimno

Bardzo lubię kawę. Niedawno odkryłam, że można ją parzyć na zimno. Smakuje wtedy nieco inaczej niż tradycyjna zalana wrzątkiem. Jest mniej kwaśna, bardziej łagodna i ma nutkę migdałową w smaku... Pyszna, w sam raz na upały.


Składniki (na jedną porcję):

1 pełna łyżka mielonej kawy
1 szklanka chłodnej wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)

cukier do smaku
mleko
kostki lodu

Sposób przygotowania:

1. Kawę umieszczamy w naczyniu, zalewamy chłodną wodą i odstawiamy na 12 godzin. Nie trzeba jej trzymać w lodówce.
2. Po upływie tego czasu kawę przecedzić przez filtr do kawy lub gazę.
3. Podawać wedle uznania, np. z cukrem, kostkami lodu, mlekiem... Będzie idealna na upały.

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Taka kawa jest idealna na lato i cieplejsze dni wiosny czy jesieni. Wielu miłośników kawy właśnie takim napojem raczą się w upały, aby dodać sobie energii i schłodzić się. Pyszna kawa zawsze pomoże. Dobra jest też odpowiednio podana kawa Frappe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!