Klasyczne kruche ciasto z dodatkiem rabarbaru oraz jabłek.
Składniki (blaszka 20x36cm):
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 jajko
3 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
kilka łodyg rabarbaru
2-3 jabłka
Kruszonka:
100 g masła
70 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić przez 30 minut, po czym wyłożyć na blaszkę. Podpiec w piekarniku ok 15 minut w 180st.C.
2. W międzyczasie rabarbar i jabłka pokroić.
3. Składniki na kruszonkę rozetrzeć w palcach.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar z jabłkami, posypać kruszonką i piec jeszcze ok 40 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Trzeci talerz
Ślinka pociekła na widok zdjęcia i ciasto zrobione, tylko zamiast jabłek truskawki :), po paru minutach znikło :) Uwielbiam rabarbarowe ciasto a reszt też się przekonała ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam.
Usuń