Nie wierzyłam, że smakuje jak pierogi ruskie, musiałam ją zrobić. I rzeczywiście! Dla mnie rewelacja. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za zapiekankami, zjadły ze smakiem.
Składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej
5 ziemniaków
1 nieduży kalafior
4 cebule
300 g białego sera twarogowego
sól, pieprz
2 jajka
120 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
1. Kaszę, różyczki kalafiora i ziemniaki ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku. Kalafior nie powinien być rozgotowany ani bardzo miękki. Ziemniaki po zagotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę.
2. Cebule posiekać i zrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju.
3. Ser rozdrobnić widelcem.
4. Wymieszać kaszę, ziemniaki, ser i cebulę, dodać kalafior, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć masę, wyrównać. Wierzch posypać tartą mozzarellą.
6. Piec w piekarniku w 180 st.C przez 30 minut do zrumienienia się sera.
Smacznego!!!
Źródło: Instagram
Zaskakujące połączenie.
OdpowiedzUsuńTo prawda ;-) i zaskakująco pyszne!
Usuń