Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
250-300 ml ciepłej wody
2 łyżki oleju
+ 1 jajko do posmarowania
Dodatki, przykładowo:
salami
szynka drobiowa
oliwki zielone
ser mozzarella
koncentrat pomidorowy
oregano
Sposób wykonania:
1. Drożdże rozrobić z cukrem, dodać trochę ciepłej wod y i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
2. Mąkę przesiać, dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Wyrobić ciasto. Można odstawić chwilę do podrośnięcia, ale nie ma takiej potrzeby.
3. Z ciasta uformować prostokąt, naciąć boki jak na zdjęciu powyżej.
4. Środek posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano. Ułożyć salami, szynkę, oliwki i ułożyć plasterki mozzarelli. Zawinąć pizzę, zakładając na zmianę paski ciasta na tzw. zakładkę.
5. Wierzch pizzy posmarować rozmąconym jajkiem, oprószyć oregano. Piec w 180 st. C przez 30 minut do ładnego zrumienienia.
6. Po wyjęciu chwilkę odstawić, po czym pokroić na porcje.
Smacznego!!!
Źródło: Tastemade Espaniol, Pinterest
O jak super wygląda.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, a smakować musi wybornie! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - smakuje wybornie;) Składniki do środka zmieniłam pod preferencje mojej rodzinki, a ciasto z przepisu wychodzi świetne i jest bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że pizza w takiej wersji smakuje. Składniki oczywiście dowolne, jakie kto lubi😁 pozdrowienia
UsuńSpróbuję z warkoczykiem przy najbliższej okazji ;)
OdpowiedzUsuń