Strony

19 czerwca 2020

Zapiekanka z kaszą gryczaną i kalafiorem, która smakiem przypomina pierogi ruskie

Nie wierzyłam, że smakuje jak pierogi ruskie, musiałam ją zrobić. I rzeczywiście! Dla mnie rewelacja. Nawet moje dzieci, które nie przepadają za zapiekankami, zjadły ze smakiem.


Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej
5 ziemniaków
1 nieduży kalafior
4 cebule
300 g białego sera twarogowego
sól, pieprz
2 jajka
120 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

1. Kaszę, różyczki kalafiora i ziemniaki ugotować osobno w lekko osolonym wrzątku. Kalafior nie powinien być rozgotowany ani bardzo miękki. Ziemniaki po zagotowaniu odcedzić i przepuścić przez praskę.
2. Cebule posiekać i zrumienić na złoto na niewielkiej ilości oleju.
3. Ser rozdrobnić widelcem.
4. Wymieszać kaszę, ziemniaki, ser i cebulę, dodać kalafior, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć masę, wyrównać. Wierzch posypać tartą mozzarellą.
6. Piec w piekarniku w 180 st.C przez 30 minut do zrumienienia się sera.

Smacznego!!!

Źródło: Instagram

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!