6 lipca 2020

Malinówka / Nalewka malinowa

Jedna z najlepszych domowych nalewek.



Składniki:

1kg malin
1/2 litra spirytusu 96%
1/2 litra wódki 40%
400 g cukru lub wedle smaku w zależności od słodyczy owoców

Sposób wykonania:

1. Maliny zalać wódką i spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Alkohol powinien przykrywać owoce.
2. Po tym czasie odlać płyn do innego naczynia, a maliny zasypać cukrem. Odstawić na kolejne 2 tygodnie. Codziennie wstrząsnąć słojem, by cukier się rozpuścił.
3. Syrop z owoców odcedzić, wycisnąć dobrze sok z malin. Połączyć z wcześniej zlaną wytrawną nalewką. Nalewkę zlać do butelek. Schować w ciemne miejsce na 3 miesiące.

Na zdrowie!

3 komentarze:

  1. Zapewne pyszna, ale marzy mi się wiśniowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, wiśnie już dojrzewają. Też myślę o Wiśniówce w tym sezonie☺️

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!