Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 litry wody
sól
pieprz
1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków
1/3 szklanki koncentratu buraczanego (używam Krakusa)
ziele angielskie
liść laurowy
kminek mielony
majeranek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny lub ocet
Sposób wykonania:
1. Warzywa obieramy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
2. Miękkie warzywa wyciągamy, a do wywaru warzywnego dodajemy zakwas buraczany i koncentrat buraczany. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek i ząbek czosnku pokrojony w plasterki, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu lub koncentratu. Jeśli barszcz wyszedł mało kwaśny to dokwaszamy go sokiem z cytryny lub octem.
3. Na koniec dodajemy majeranek.
Smacznego!!!
muszę nastawić koncentrat wg Twojego przepisu, koniecznie ! Pozdrawiam Aniu poranny ptaszku :)
OdpowiedzUsuńNie ma lepszego barszczu od tego na domowym zakwasie :)
OdpowiedzUsuńtaki jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńWigilijny barszczuk - nie ma nic lepszego ;)
OdpowiedzUsuńczy koncentrat jest konieczny?
OdpowiedzUsuńTo kwestia smaku. Taki po prostu smakuje mi bardziej.
UsuńKocham wszystko co jest z buraków, a barszczyki najbardziej. Też czasami używam koncentratu buraczanego dla podkręcenia smaku. "Krakus" ma najlepszy ;-)
OdpowiedzUsuńTu domowy zakwas a tu psucie go chemia...
Usuńa jak zrobić taki barszczyk, ale z grzybkami suszonymi?
OdpowiedzUsuńhttp://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2011/12/barszcz-czerwony-na-wywarze-grzybowym.html
UsuńZamiast wywaru ze świeżych buraków dodać zakwas do smaku.