Składniki:
3 i 1/2 szklanki mąki (+ do podsypania jeśli się ciasto będzie kleić)
1 kostka margaryny
2/3 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki śmietany
1 łyżka przyprawy korzennej lub do piernika
1 płaska łyżka cynamonu
odrobina soli
Sposób wykonania:
1. Mąkę, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon siekamy z margaryną. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciastka.
3. Pieczemy w 180 st. C przez 10-15 minut - do lekkiego zrumienienia.
4. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
5. Z podanej porcji wychodzi ok 50-60 ciastek w zależności od foremek.
Smacznego!!!
Teraz jeszcze trzeba coś dorobić z tych małych kruchych ciasteczek. Fajnie, kiedy dzieci mogą się włączyć do pomocy przy ich wypiekaniu :)
OdpowiedzUsuńTeż muszę taki przygotować
OdpowiedzUsuńA gdzie jajko?
OdpowiedzUsuńNie ma, niepotrzebne :)
UsuńWitaj. Może zechcesz dołączyć do naszej kulinarnej społeczności?
OdpowiedzUsuńhttp://katalogsmakow.pl/top-lista-blogow-kulinarnych.23053.html
Piękne idealne na świąteczny stół :-)
OdpowiedzUsuń