Składniki:
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
3 łyżki cukru pudru
Pianka budyniowa:
5 białek
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
szczypta soli
Dodatkowo:
ok 500 g łodyg rabarbaru
1/4 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).
Smacznego!!!
Źródło: Mama i pomocnicy
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne :) Robiłam :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam podobny i co... wstyd powiedzieć, bo zjadłam" furę"...Pozdrawiam;-)
OdpowiedzUsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńChciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.
Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.
Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.
Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog
Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości
Michał Ludczyński ( twórca portalu )
www.blogbook.pl
PS.
Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.
Widzę po przepisie,że to pewnie pyszne ciasto.Na pewno wypróbuję,ale poczekam na wiśnie-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA ja już z wiśniami robiłam, tyko użyłam wisienek z zalewy :) Było pyszne więc i ze świeżymi będzie dobre. Pozdrawiam!
Usuń:)
OdpowiedzUsuńpychota
dziękuję za przyłączenie się do akcji rabarbarowej !
oo :) widzę że też rabarbarowy szał :) Wygląda świetnie !
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości blachę użyć przy tej ilości składników?
OdpowiedzUsuńA jakiej wielkości blachę użyć przy tej ilości składników? Planuję zrobić jutro, bo wygląda pyysznie :)
OdpowiedzUsuńUżyłam blaszki ok 36x22cm :)
UsuńCiasto pyszne naprawdę świetny przepis.Polecam Gabriela
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało! Pozdrawiam!
UsuńUdało mi się, polecam i dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
Usuńpyszne robie trzeci raz przepis cztelny
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło! Zapraszam ze zdjęciem do Galerii Czytelników!
Usuńpyszne przepis czytelny
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. moje właśnie się piecze, ale drżę bo zapomniałam dodać żółtek do ciasta. czy wyjdzie?
OdpowiedzUsuńŻółtka to główny składnik ciasta kruchego - nie wiem co będzie bez nich...
UsuńPyszne. Piekłam już kilka razy z różnymi owocami. Super ciasto. Polecam. Dziękuję.
UsuńCieszę się, że przypadło do gustu :)
UsuńMam 15 lat i wyszło bez problemu, teraz ciasto stygnie i czeka na degustację :)
OdpowiedzUsuńGratuluję i życzę smacznego!!!
UsuńMarzę o tym, by umieć zrobić takie ciasto. No cóż....w tym talentu nie mam :-(
OdpowiedzUsuńKruche ciasta sa w sam raz dla poczatkujacych:-) tylko checi:-)
Usuńuwielbiam rabarbar! coś dla mnie
OdpowiedzUsuń