Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki maślanki
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
250 g czerwonych porzeczek
Kruszonka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, cukry i proszek mieszamy w jednym naczyniu.
2. W osobnym naczyniu mieszamy mokre składniki, czyli jajka, maślankę i olej.
3. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy krótko łyżką do momentu, aż składniki się połączą. W osobnym naczyniu rozcieramy składniki kruszonki.
4. Ciasto wylewamy na blaszkę (u mnie ok. 25 x 30 cm), rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez ok 45-50 minut.
Smacznego!!!
Źródło: Kulinarne spotkania
Super przepis, ja zrobiłam z czarnymi porzeczkami, palce lizać:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało! U mnie ostatnio ciasto maślankowe to prawdziwy hit - nie dość, że szybko się robi, dowolność owoców jaką kto sobie zamarzy, to jeszcze pyszne :)
UsuńPozdrawiam!
Masa wydawała mi się poderzana, ale po upieczeniu przecierałam oczy ze zdumienia - wyszło super! Dorobiłam lukier i się objadam :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto przypadło do gustu!
UsuńPozdrawiam!