Strony

19 maja 2013

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

To połączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym rabarbarem - pyszna kompozycja!


Składniki:

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
3 łyżki cukru pudru

Pianka budyniowa:
5 białek
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki oleju (np. rzepakowego)
szczypta soli

Dodatkowo:
ok 500 g łodyg rabarbaru 
1/4 szklanki cukru pudru



Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z margaryną, a potem dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.
2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną  papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.
3. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem pudrem i odstawiamy.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas miksujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką olej i miksujemy do połączenia się składników.
5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.
6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem (pominęłam).

Smacznego!!!

Źródło: Mama i pomocnicy

28 komentarzy:

  1. Upiekłam podobny i co... wstyd powiedzieć, bo zjadłam" furę"...Pozdrawiam;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj,
    Chciałem Cię ( jako twórcę tego bloga ) oraz Twoich gości zaprosić na portal blogbook.pl, który jest pierwszym w sieci serwisem zbierającym w jednym miejscu blogi i posty.

    Mam nadzieję, że i Twój blog dołączy do tego grona, a Tobie pozwoli zwiększyć rozpoznawalność oraz oglądalność Twoich wpisów.

    Serdecznie zapraszam i wierzę, że już niedługo przeczytam Twoje posty na blogbook.pl.

    Co zyskujesz na dodaniu swojego bloga ?
    1) Twój blog i posty mają więcej linków bezpośrednich, a więc pozycjonowanie google,
    2) wszystkie posty i blogi są otwierane bezpośrednio na stronie domowej, a więc statystyki,
    3) dostęp do szerszego grona czytelników zainteresowanych Twoją kategorią bloga, a czytających akurat inny blog


    Pozdrawiam i pozostaję do dyspozycji w przypadku pytań lub wątpliwości

    Michał Ludczyński ( twórca portalu )

    www.blogbook.pl


    PS.
    Nie musisz dodawać postów na blogbook.pl.
    Dzieje się to automatycznie po dodaniu Twojego bloga na stronę.



    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę po przepisie,że to pewnie pyszne ciasto.Na pewno wypróbuję,ale poczekam na wiśnie-pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja już z wiśniami robiłam, tyko użyłam wisienek z zalewy :) Było pyszne więc i ze świeżymi będzie dobre. Pozdrawiam!

      Usuń
  4. :)
    pychota
    dziękuję za przyłączenie się do akcji rabarbarowej !

    OdpowiedzUsuń
  5. oo :) widzę że też rabarbarowy szał :) Wygląda świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakiej wielkości blachę użyć przy tej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jakiej wielkości blachę użyć przy tej ilości składników? Planuję zrobić jutro, bo wygląda pyysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto pyszne naprawdę świetny przepis.Polecam Gabriela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało! Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Udało mi się, polecam i dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne robie trzeci raz przepis cztelny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło! Zapraszam ze zdjęciem do Galerii Czytelników!

      Usuń
  11. pyszne przepis czytelny

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pysznie. moje właśnie się piecze, ale drżę bo zapomniałam dodać żółtek do ciasta. czy wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żółtka to główny składnik ciasta kruchego - nie wiem co będzie bez nich...

      Usuń
    2. Pyszne. Piekłam już kilka razy z różnymi owocami. Super ciasto. Polecam. Dziękuję.

      Usuń
    3. Cieszę się, że przypadło do gustu :)

      Usuń
  13. Mam 15 lat i wyszło bez problemu, teraz ciasto stygnie i czeka na degustację :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marzę o tym, by umieć zrobić takie ciasto. No cóż....w tym talentu nie mam :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kruche ciasta sa w sam raz dla poczatkujacych:-) tylko checi:-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!