Składniki:
30 dag czerwonej soczewicy
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 marchewki
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól, pieprz
2 kostki rosołowe
przeciśnięty przez praskę czosnek
słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Płuczemy soczewicę i gotujemy w 3 litrach wody. Usuwamy szumowiny.
2. Dodajemy liść laurowy, kostki rosołowe, ziele angielskie.
3. Cebulę kroimy w kostkę, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę szklimy na oleju na patelni, następnie dodajemy marchewkę i razem dusimy do miękkości.
4. Jeśli soczewica jest już półmiękka, to dodajemy cebulę z marchewką, gotujemy do miękkości.
5. Na koniec dodajemy koncentrat i doprawiamy majerankiem, solą, papryką w proszku, pieprzem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Smacznego!!!
Źródło: Pyszne jedzonko
Znalazłam wiele kulinarnych inspiracji na Twoim blogu, będę zaglądać w poszukiwaniu kolejnych :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Cieszę się bardzo i zapraszam tutaj jak najczęściej :)
Usuńzupa z soczewicy jest sycąca i rozgrzewająca:) ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco... Tylko dlaczego ta kostka rosołowa???? Kuchnia domowa powinna promować raczej wywar z warzyw lub dowolny wywar mięsny. Ja wiem że z kostką jest szybciej, ale na pewno mniej zdrowo!
OdpowiedzUsuńWięc nie dodawaj kostek i po problemie, ja zazwyczaj do zup dodaję kostkę tak dla smaku :)
UsuńZamiast kostki można dać przyprawę warzywną (bez glutaminianiu i innych dodatków).
OdpowiedzUsuńTeż używam przypraw warzywnych. Z ciekawości zajrzałam na skład kucharka i...tam też jest glutaminian sodu, a także inozynian disodowy, guanylan disodowy i barwnik ryboflawina. Obecnie trudno znaleźć przyprawę bez tych ulepszaczy. Chyba, że robi się przyprawę samodzielnie...
Usuńhttp://mumandthecity.pl/smak-dziecinstwa-glutaminian-sodu/
UsuńPrzepis super! Dziękuję za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńPs.Można przyzwyczaić się do dań bez kostki rosołowej.... ale z nią smak jest bogatszy. Choć popieram gotowanie z naturalnych składników!
Cieszę się, że zupa smakowała. Pozdrawiam!
Usuńprzydałby się czas gotowania i duszenia... I kiedy dodawać składniki.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Kolejność dodawania składników jest podana. Jeśli chodzi o czas to też jest napisane, że należy dusić i gotować do miękkości. Trzeba kontrolować zupkę podczas gotowania i będzie ok :)
UsuńKupilam dzisiaj w ciemno soczewice w zalewie w puszce i trafilam tutaj szukajac odpowiedniego przepisu. Mysle, ze wyprobuje ten, tylko pogtuje krocej.
OdpowiedzUsuńPisze tez zeby wspomniec o szybkich rozwiazaniach bez glutaminianu sodu: z przypraw Vegetta Natur, z 'kostek' rosolowych Bulionetka Domowa Knorr'a (takie galaretkowate pakowane po 2). Naturalny rosolek bylby idealem, ale dla tych ktorym trudno zawsze siegnac idealu (tak jak mi) moze sie przyda :)
Nigdy nie jadłam soczewicy z puszki, ciekawe jak smakuje taka zupa z tej soczewicy...pozdrawiam!
UsuńZupa super. :) Przedwczoraj ją ugotowałam i jestem zachwycona. :) Mąż również!!! :)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz! Fajnie, że zupa smakuje! Zapraszam do wykorzystania innych przepisów :)
UsuńDziękuję Ci serdecznie za ten przepis, mimo że czuję się bardzo początkującą w kwestii gotowania to jednak za Twoją sprawą wyszła mi przecudowna zupa. Jest niesamowicie sycąca i aromatyczna, cały dom się zleciał za zapachem. :) No i smak!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam wiosennie!
UsuńWłaśnie ugotowałam zupę wg tego przepisu. Bardzo prosta i smaczna, można ją przygotować szybko ze składników, które najczęściej mamy w kuchni. Już dawno miałam ochotę na zupkę z soczewicy:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńZupa jest świetna! Zdrowa i pyszna. Polecam każdemu. Dziękuję Pani za ten przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)