Składniki:
50 dag fasoli (drobnej, np. perłowej)
4 ziemniaki
2 marchewki
kawałek selera
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1 ząbek czosnku
olej
suszony majeranek
bazylia
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Namoczoną fasolę gotujemy z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kiedy zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i selera oraz marchewkę pokrojoną w plasterki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy cebulkę pokrojoną w kostkę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodajemy do gotującej się zupy.
4. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, doprawiamy zupę solą, pieprzem i suszonymi ziołami.
Smacznego!!!
Aniu zaproś mnie na taką zupę:P mam słabość do grochówek- ta na pewno była pyszna :)
OdpowiedzUsuńfasolowe też są ok:D
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, zwłaszcza o tej porze roku najlepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie, choć wolę odrobinę gęstszą zupę fasolową - przepisu Madzi- http://www.kulinarnyblog.pl/zupa-fasolowa-madzi/.
OdpowiedzUsuń