Składniki:
opakowanie śledzi matiasów (kupuję w Biedronce)
mały słoik marynowanych pieczarek
1 cebula
3 marchewki
4 ziemniaki
kilka ogórków korniszonych
majonez
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie wyciągamy z zalewy, przekładamy do miseczki, zalewamy wodą lub mlekiem i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie śledzie odsączamy i kroimy w paseczki.
2. Marchewki i ziemniaki gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy i obieramy. Warzywa kroimy w drobną kosteczkę.
3. Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę.
4. Pieczarki kroimy w plasterki.
5. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem.
6. Gotową sałatkę schładzamy w lodówce przed podaniem.
Smacznego!!!
Ciekawy pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój nowy śniadaniowy konkurs. Wszystkie szczegóły na http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuńrobiłam i jest naprawdę smaczna
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam tą sałatkę i teraz się chłodzi.Dałam czerwoną cebulę i ją sparzyłam .będzie na kolację a mi już ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń