Składniki:
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej (można dać troszkę mniej)
1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów (łącznie)
250 g margaryny
5 żółtek
150 g cukru pudru
1 cukier migdałowy
Sposób przygotowania:
1. Mąkę siekamy z margaryną, następnie dodajemy żółtka, mielone orzechy, cukry i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 20 minut.
2. Kawałki ciasta wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy ciastka w 180 st. C przez ok 15 minut do zrumienienia.
Smacznego :)
Bardzo lubię domowe ciasteczka, ale nigdy nie udaje mi się utrzymać ich chrupkości.. :(
OdpowiedzUsuńA te są bardzo chrupkie, dotrwały do 3-go dnia i nadal były bardzo kruche :)
UsuńAniu wiasnie chcialam piec te ciasteczka ale mam pytanie czy ta maka pelnoziarnista ma byc pszenna czy zytnia prosze o odpowiec pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUzylam maki pszennej. Pozdrawiam i zycze udanych wypiekow.
Usuń