To chyba mój ulubiony sos do gołąbków. Robię go według przepisu mojej mamy.
Składniki:
po pół strąka papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
1 cebula
olej
mąka
gorąca woda
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Olej ( ok. 5-6 łyżek) rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy. Zalewamy gorącą wodą cały czas mieszając, aż sos zrobi się gładki bez grudek.
2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kolorowe papryki. Dorzucamy też kostkę rosołową.
3. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżeczki). Całość jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
4. Podajemy do wszelkiej maści gołąbków.
Smacznego!
Taki domowy sosik najlepszy :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj zrobiłam gołąbki, mój syn uwielbia :-) ale takiego sosu jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńPolecam, jest miłą odmianą dla tradycyjnego pomidorowego sosu :)
UsuńI po co ta kostka rosołowa?????? czy nie ma naturalnych przypraw????Przepis nie zachwyca.
OdpowiedzUsuń