18 października 2012

Sos pomidorowy z papryką do gołąbków

To chyba mój ulubiony sos do gołąbków. Robię go według przepisu mojej mamy.


Składniki:

po pół strąka papryk: czerwonej, zielonej i żółtej
1 cebula
olej
mąka
gorąca woda
koncentrat pomidorowy
kostka rosołowa
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Olej ( ok. 5-6 łyżek) rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy mąkę (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy. Zalewamy gorącą wodą cały czas mieszając, aż sos zrobi się gładki bez grudek.
2. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kolorowe papryki. Dorzucamy też kostkę rosołową.
3. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżeczki). Całość jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.
4. Podajemy do wszelkiej maści gołąbków.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Właśnie wczoraj zrobiłam gołąbki, mój syn uwielbia :-) ale takiego sosu jeszcze nie próbowałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, jest miłą odmianą dla tradycyjnego pomidorowego sosu :)

      Usuń
  2. I po co ta kostka rosołowa?????? czy nie ma naturalnych przypraw????Przepis nie zachwyca.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!