Składniki:
5 łyżek majonezu
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
4-6 ząbków czosnku
sól, pieprz
odrobina cukru do smaku
zioła prowanslaskie
Sposób przygotowania:
1. Majonez i jogurt mieszamy.
2. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku.
3. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi.
4. Sos mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
*Polecam na początek zrobić ze zmniejszoną ilością czosnku. Zanim sos podamy, smaki muszą się przegryźć. Jeśli będzie zbyt łagodny, dodajemy kolejny zmiażdżony ząbek.
**Z kolei jeśli sos jest za ostry, dodajemy proporcjonalnie majonezu i jogurtu naturalnego.
Smacznego!
O ja właśnie też zamierzam niedługo dodać u siebie przepis na sos. Natomiast nigdy jeszcze nie robiłam z ziołami prowansalskimi muszę następnym razem wypróbować koniecznie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
My w domu też uwielbiamy choć już dawno nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńpolecam dodać odrobinę cukru, wtedy podkreślony jest charakter czosnku
OdpowiedzUsuńDokładni cukier robi swoje ja zawsze dodaję:))
OdpowiedzUsuńTo i ja muszę dodać kiedyś cukru, ciekawe jak zmieni to smak :)
OdpowiedzUsuńmimo ze nie przepadam za czosnkiem to jednak ten sos uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńja jeszcze dodaję pół małej łyżeczki musztardy rosyjskiej :) mniam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Sosik rewelacja! Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo sie ciesze! pozdrawiam!
Usuńzaraz wypróbuję, zawsze taki robię, ale własnie bez cukru
OdpowiedzUsuńA ja się przyznam, że uwielbiam sos czosnkowy <3 tyle, że zawsze kupowalam... Tym razem postanowiłam zrobić go sama :-) Dzięki za fajny i prosty przepis :-*
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuń