Ostatnio gotuję rosół z mięsa mieszanego. Smakuje rewelacyjnie, jest aromatyczny i klarowny.
- 1 skrzydło z indyka
- 1 kawałek wołowiny (żeberko lub szponder)
- 1 udko lub ćwiartka z kurczaka (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka ziarenek pieprzu w ziarenkach
- 1 mały suszony grzybek
- woda
- natka lubczyku lub pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, włożyć do garnka, zlać zimną wodą, zagotować i odszumować.
2. Warzywa obrać, cebulę przekroić na pół i mocno przypalić nad ogniem. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w słupki. Kiedy już wywar zostanie odszumowany, dodać warzywa, przyprawy (poza solą - zawsze solę na sam koniec).
3. Gotować przynajmniej 1,5 - 2 godziny na małym ogniu. W międzyczasie uzupełniać wodę (zimną, prosto z kranu, wlewam delikatnie po ściankach garnka).
4. Pod koniec doprawić solą. Dodaję też troszkę natki lubczyku.
5. Podawać z makaronem, ewentualnie z warzywami z rosołu i natką pietruszki.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!