Jeśli ktoś hoduje miętę w ogrodzie,to wie, że mięta rośnie jak chwast. Wszędzie jej pełno 😁 Cześć ususzyłam, a z części zrobiłam nalewkę miętową.
Nalewka nie tylko świetnie smakuje, ale też ma piękny kolor. I jest bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 70 g świeżej mięty (liście i łodygi), miałam trochę więcej
- 600 ml spirytusu 96%
- 2 szklanki wody
- 300 g (następnym razem dam mniej)
Sposób przygotowania:
1. Miętę umyć. Włożyć do dużego słoika i zalać spirytusem. Słoik zakręcić i umieścić w ciemnym miejscu przez 2-4 dni. Jeśli mięta nie puściła soku, to można przetrzymać ją dłużej w alkoholu.
2. Wyjąć miętę, odcinać. Dodać cukier i przegotowaną zimną wodę. Znów pozostawić przez 2-4 dni, przemieszać, by cukier się rozpuścił.
3. Nalewkę przefiltrować. Używam do tego filtrów do kawy.
4. Gotową nalewkę przechowywać w ciemnym miejscu.
Na zdrówko!
Inspiracja: Ania gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!