14 września 2023

Jabłka w cieście

 Przepyszne jabłka smażone w gęstym cieście naleśnikowym, które posmakują małym i dużym. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. 

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej (160g) 
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki oleju 
  • szczypta soli 
  • cynamon - opcjonalnie, ja dodaję 

Dodatkowo: 

  • 4 jabłka 
  • olej lub masło klarowane do smażenia 
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać dokładnie. Wystarczy do tego rózga kuchenna. Ciasto przykryć pokrywką i odstawić, by odpoczęło. 

2. W międzyczasie umyć i osuszyć jabłka, można je obrać (czasem nie obieram), wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości 3-4 mm. 

3. Krążki jabłek zanurzyć w cieście, smażyć na małym ogniu, na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor. 

4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!