Przepyszne jabłka smażone w gęstym cieście naleśnikowym, które posmakują małym i dużym. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (160g)
- 180 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- cynamon - opcjonalnie, ja dodaję
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- olej lub masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i wymieszać dokładnie. Wystarczy do tego rózga kuchenna. Ciasto przykryć pokrywką i odstawić, by odpoczęło.
2. W międzyczasie umyć i osuszyć jabłka, można je obrać (czasem nie obieram), wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w krążki o grubości 3-4 mm.
3. Krążki jabłek zanurzyć w cieście, smażyć na małym ogniu, na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
4. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Jajko
OdpowiedzUsuń