Pyszne ekspresowe ciasto ze śliwkami.
Wystarczy pamiętać, by wyjąć jajka i masło wcześniej z lodówki oraz podgrzać mleko przed rozpoczęciem robienia ciasta. A potem wszystko już idzie jak z płatka.
Składniki (tortownica 20-24cm):
Ciasto:
- 3 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- około 300 g śliwek
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
1. Śliwki umyć, wypestkować. Podzielić na połówki lub ćwiartki, jeżeli śliwki są duże.
2. Blaszkę przygotować, rozgrzać piekarnik do 180*C.
3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie wbijać po jednym jajku, miksować. Jeśli ciasto będzie wyglądać jak zważone, to się nie przejmować😊
4. Dodać obiad mąki i proszek do pieczenia, zmiksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać budynie i wlać ciepłe mleko. Wymieszać tylko do połączenia, można łyżką.
5. Ciasto wyłożyć na blaszkę, na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu.
6. Piec 45 minut w 180*C do suchego patyczka. Po upieczeniu i przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: Instagram, Orchideli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!