Szybkie i pyszne mięsko w sosie, które można podać z ziemniakami, ryżem, makaronem czy kluskami śląskimi.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka (u mnie złocista)
- 100g świeżego szpinaku
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz
- 200g śmietany 18%
- 50g serka topionego
- olej i masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Piersi z kurczaka dowolnie pokroić, obsypać przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć mięso z patelni.
2. Na tej samej patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wrzucić szpinak, jak zwiędnie to dodać zmiażdżone ząbki czosnku i zmielony czarny pieprz. Po chwili dodać śmietanę, jak się rozpuści, to dodać pokrojowy w kawałeczki serek topiony. Mieszać, aż serek się rozpuści. Na koniec wrzucić z powrotem mięso, całość zamieszać, podgrzać i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!!!
Robiłam ostatnio w podobnym sosie polędwiczki. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie. Ania.
OdpowiedzUsuń