Pół roku nie było u nas pomidorówki i naszła mnie ochota na taką zupę. Tym razem wypróbowałam passaty pomidorowej jako bazy. Po prostu rewelacja.
Składniki:
- 1 skrzydło z indyka
- 1 mała cebulka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 500 g passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- suszona bazylia
- odrobina cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
1. Umyte skrzydło zalać zimną wodą (2 litry), zagotować i zdjąć szumy. Dodać podpaloną nad ogniem cebulkę, pokrojoną marchew i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 1 godziny.
2. Wlać passatę, dodać 2 łyżeczki suszonej bazylii, sól, pieprz i odrobinę cukru i gotować jeszcze jakieś 10-15 minut.
3. Podawać wedle uznania z makaronem lub ryżem oraz mięsem ze skrzydła z indyka.
Smacznego!!!
Idealna pomidorówka. :) Mam smaka na sam widok.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej. Z chęcią sprobuję.
OdpowiedzUsuńPolecam. Zupa na passacie to moje tegoroczne super odkrycie😋
UsuńMniam
OdpowiedzUsuńNajlepsza, zawsze smakuje :)
OdpowiedzUsuń