Część świeżych leśnych grzybów przerobiłam do słoików. W tym roku po raz pierwszy udusiłam je w towarzystwie koncentratu pomidorowego. Wyszły pyszne. Z podanej porcji wyszło mi 6 malutkich słoiczków.
Składniki:
- 1 kg oczyszczonych leśnych grzybów (miałam nieco więcej)
- 1 duża cebula
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g keczupu
- sól, pieprz
- 6 łyżek oleju
Sposób przygotowania:
1. Grzyby pokroić na kawałki, cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
2. Na patelni rozgrzać olej, rzucić cebulę i chwilę dusić. Następnie dodać pokrojone grzyby i całość dusić, aż zmiękną. Czas będzie zależeć od rodzaju grzybów oraz ich wielkości.
3. Kiedy grzyby będą gotowe, dodać koncentrat, keczup oraz doprawić solą i pieprzem. Chwilkę podusić całość po czym przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
4. Tak przygotowane grzyby będą smakować i na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!
Źródło:trzecitalerz.blogspot.com
Takie grzyby są pyszne. Wydaje mi się jednak, że aby dłużej się przechowywały konieczna jest powtórna pasteryzacja (przynajmniej ja tak robię, a przepis mam od "starej" gospodyni z Łęk Dukielskich)
OdpowiedzUsuńDziękuję. U mnie sałatka wytrzymała super i z tą jednorazową pasteryzacją. Pozostało po niej tylko wspomnienie...😉
Usuń