Kolejna odsłona młodej kapusty. Kiedyś robiłam podobną potrawę, ale z dodatkiem zasmażki, tym razem nieco ją zmieniłam i wyszło super☺️
Składniki:
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 laski kiełbasy
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Zdjąć z patelni, a na nią dorzucić posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce jarzynowej. Chwilę poddusić.
2. Kapustę pokroić w szersze paski lub grubą kostkę. Wrzucić do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać również podsmażone warzywa, kiełbasę, posiekany koperek. Jak kapusta trochę zmniejszy swoją objętość, dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość dusić do miękkości (10-15 minut, w zależności od kapusty). Dobrze doprawić do smaku.
Smacznego 🙂
Podczas gotowania |
I gotowe :-) |
Wyglad super :)
OdpowiedzUsuńPani Aniu, coś wspaniałego. Bigosik przepyszny. Następnym razem robię podwójną porcję :-)
OdpowiedzUsuń