19 czerwca 2021

Bigos z młodej kapusty II

 Kolejna odsłona młodej kapusty. Kiedyś robiłam podobną potrawę, ale z dodatkiem zasmażki, tym razem nieco ją zmieniłam i wyszło super☺️

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka
  • 2 laski kiełbasy
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Kiełbasę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i zrumienić. Zdjąć z patelni, a na nią dorzucić posiekaną cebulę i marchewkę startą na tarce jarzynowej. Chwilę poddusić. 

2. Kapustę pokroić w szersze paski lub grubą kostkę. Wrzucić do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać również podsmażone warzywa, kiełbasę, posiekany koperek. Jak kapusta trochę zmniejszy swoją objętość, dodać koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Całość dusić do miękkości (10-15 minut, w zależności od kapusty). Dobrze doprawić do smaku.

Smacznego 🙂

Podczas gotowania

I gotowe :-)

 

2 komentarze:

  1. Pani Aniu, coś wspaniałego. Bigosik przepyszny. Następnym razem robię podwójną porcję :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!