Taką sałatkę można przygotować w kilka chwil i zjeść na obiad, kolację czy zapakować do pracy. Akurat mi zostało trochę kaszy ugotowanej na sypko z poprzedniego dnia i przygotowałam kiedyś taką sałatkę na piątkowy obiad. Polecam szczególnie teraz, gdy za oknem prawdziwy skwar.
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej (waga przed gotowaniem)
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 3 plastry suszonych pomidorów z zalewy olejowej
- 60-80 g wędzonego twarogu
- spora garść rukoli
Sposób przygotowania:
1. Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku. Ostudzić.
2. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ser wędzony w grubą kostkę. Rukolę umyć i osuszyć.
3. Suszone pomidory drobno pokroić, dodać do kaszy, dodając jeszcze łyżkę zalewy olejowej. Wymieszać. Dodać pokrojone pomidorki, oliwki, rukolę, wymieszać. Na koniec dodać pokrojony twaróg i delikatnie zamieszać. Można doprawić do smaku.
Smacznego!!!
Wygląda bardzo pożywnie i zdrowo ;)
OdpowiedzUsuń