Pyszna sałatka, u nas akurat przygotowana na kolację.
Składniki:
- 1 niewielka główka sałaty masłowej
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 4 łyżki czarnych oliwek
- kilka rzodkiewek
- 1 ogórek wężowy lub 2 gruntowne
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- mały pęczek zielonej cebulki
Dressing:
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Sposób przygotowania:
1. Składniki dressingi umieścić w słoiczku, dokładnie zakręcić i dobrze wstrząsnąć.
2. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.
3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
4. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, ogórka i rzodkiewki w półplasterki, oliwki w plasterki, zieloną cebulkę posiekać.
5. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać przygotowanym dressingiem i wymieszać.
Smacznego!!!
Super zdrowa sałateczka ;)
OdpowiedzUsuń