7 czerwca 2021

Sałatka z tuńczykiem i warzywami

 Pyszna sałatka, u nas akurat przygotowana na kolację.



 

Składniki:

  • 1 niewielka główka sałaty masłowej
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • kilka rzodkiewek
  • 1 ogórek wężowy lub 2 gruntowne
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • mały pęczek zielonej cebulki

Dressing:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Sposób przygotowania:

1. Składniki dressingi umieścić w słoiczku, dokładnie zakręcić i dobrze wstrząsnąć. 

2. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki.

3. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

4. Paprykę umyć i pokroić w paseczki, ogórka i rzodkiewki w półplasterki, oliwki w plasterki, zieloną cebulkę posiekać.

5. Wszystkie składniki umieścić w misce, polać przygotowanym dressingiem i wymieszać.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!