Jakiś czas temu znajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam!
Składniki:
4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
bułka tarta
Sposób przygotowania:
1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
2. W małej misce połączyć ketchup i majonez.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę. Pod koniec pieczenia folię zdjąć, nadal piec, aby wierzch się zarumienił.
Smacznego!!!
Słyszałam same pochwały na temat mięsa przygotowanego w ten sposób. Muszę w końcu spróbować i ja przygotować tak kurczaka.
OdpowiedzUsuńMniam muszę wypróbować😍z pewnością mięsko soczyste.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ pewnością kurczak jest wyśmienity. Mozliwe, że przygotuję w najbliższą niedzielę bo zapowiada się mały rodzinny zjazd :)
OdpowiedzUsuńJa na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie! ♥ Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do swojego kącika! :)
OdpowiedzUsuń