Strony

31 lipca 2017

Kurczak po kujawsku

Jakiś czas temu znajoma udostępniła na fb filmik jak przygotować kurczaka po kujawsku. Postanowiłam przygotować takie danie na obiad. Wyszło całkiem smacznie. Polecam!


Składniki:

4 udka - był dość duże więc przekroiłam je na pół
sól, pieprz
zioła prowansalskie
słodka mielona papryka
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.
2. W małej misce połączyć ketchup i majonez.
3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez nieco ponad 1 godzinę. Pod koniec pieczenia folię zdjąć, nadal piec, aby wierzch się zarumienił.

Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Słyszałam same pochwały na temat mięsa przygotowanego w ten sposób. Muszę w końcu spróbować i ja przygotować tak kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam muszę wypróbować😍z pewnością mięsko soczyste.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością kurczak jest wyśmienity. Mozliwe, że przygotuję w najbliższą niedzielę bo zapowiada się mały rodzinny zjazd :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na pewno wypróbuję, wygląda smakowicie! ♥ Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do swojego kącika! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!