Strony
▼
28 lipca 2017
Biszkopt z borówkami, bitą śmietaną i galaretką
Składniki (blaszka 24x28cm):
Biszkopt:
4 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Śmietana:
330 ml śmietany 30%
2 płaskie łyżeczki żelatyny + woda do rozpuszczenia
3 łyżki cukru
olejek waniliowy do smaku
garść borówek - należy je zblenderować
trochę borówek w całości
Galaretka:
1 czerwona galaretka rozpuszczona w 300 ml wody
borówki
Sposób wykonania:
1. Przygotować blaszkę: białka ubić, dodać cukier, potem stopniowo żółtka, a na koniec delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec 30-40 minut w 180 st.C. Ostudzić.
2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Ubić śmietanę z cukrem. Dodać żelatynę, zblenderowane borówki oraz olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać trochę całych borówek. Odstawić do lodówki, by masa lekko stężała.
3. Masę wyłożyć na biszkopt, wierzch posypać borówkami i wylać tężącą czerwoną galaretkę. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!!!
Uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńIdealne na podwieczorek przy herbatce, herbatę robimy sobie na prozdrowotnej wodzie redox i trochę tym uspokajamy wyrzuty sumienia po zjedzeniu solidnej porcji takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńAle słodko to wygląda. Zaraz zabieram się do pracy, bo na weekend sobie czegoś takiego nie odmówie mimo diety :D
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na tę porę roku:)
OdpowiedzUsuńA mnie sie śmietana zsiadła jak tylko dodałam żelatynę 😞 żelatyna była zimna
OdpowiedzUsuńA to nowosc. Jeszcze mi sie to nigdy nie przytrafilo a czesto takie masy robie...
Usuńdla mnie tez sie to przytrafiło Magda ,mysle ze to wina śmietany ,przy takich wysokich temperaturach widocznie nie stała w lodówce tylko na półce w sklepie
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre zrobiłam z jagodami i malinami
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się bardzo. Pozdrowienia
UsuńPplecam tozmoeszac troche smietany w zelatynie i dopiero wlac do reszty;)
OdpowiedzUsuńZrobię na urodziny mamy. Wygląda obłędnie 😄
OdpowiedzUsuńna jaką duża blache?
OdpowiedzUsuńRozmiar blachy jest podany przy składnikach.
UsuńWitam, mam pytanko, pięć termoobieg?
UsuńPiec termoobieg?:)
OdpowiedzUsuńNie piękę biszkoptów w termoobiegu.
UsuńMogą być użyte owoce mrożone?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nie próbowałam, ale wydaje mi się, że powinno być ok.
Usuń