Strony

26 lipca 2017

Krupnik z fasolką szparagową / Zupa warzywna z kaszą

Tak się zastanawiałam, czy ta zupa to bardziej krupnik z warzywami czy zupa warzywna z kaszą 😁 Tak czy owak, zupa wyszła pyszna. Mamy w sezonie dość dużo fasolki szparagowej, ładnie obrodziła, więc wykorzystuję ją na różne sposoby.


Składniki:

3 skrzydełka
4 ziemniaki
2 marchewki
1 cebula
1 szklanka pokrojowej fasolki szparagowej
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
3-4 suszone grzybki
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty
sól
siekany świeży lubczyk i koperek

Sposób wykonania:

1. Skrzydełka wypłukać, zalać świeżą wodą, zagotować, zdjąć szumowiny. W międzyczasie obrać warzywa, marchew pokroić w plastry, cebulę w ćwiartki, ziemniaki w kostkę, a fasolkę na 1,5-2 cm długości kawałki.
2. Do oczyszczonego wywaru dodać warzywa,suszone grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Gdy warzywa trochę zmiękną dodać opłukaną kaszę. Gotować do momentu, aż kasza zmięknie. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Na koniec doprawiamy solą, lubczykiem i koperkiem. Obieram również skrzydełka z mięsa i dodaję mięsko do zupy.

Smacznego!!!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!