Strony

25 lipca 2017

Gulasz wieprzowy z cukinią

Dzisiaj sezonowa cukinia w towarzystwie mięsa wieprzowego i papryki.


Składniki:

500 g mięsa na gulasz (u mnie szynka pokrojona w kostkę)
1 cukinia
1 papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pieprz cayenne
słodka mielona papryka
majeranek
listek laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
olej do smażenia
woda do uzupełnienia

Sposób przygotowania:

1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej strony.
2. W rondelku poddusić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miej mięso, podlać wodą w takiej ilości, by przykrywała ona mięso. Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie, odrobinkę pieprzu cayenne i słodką paprykę, całość dusić uzupełniając wodę w razie potrzeby.
3. Kiedy mięso już mięknie, dodać paprykę pokrojoną w kostkę.
4. Gdy mięso już całkowicie zmięknie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię, a także koncentrat i przyprawy. Całość dusić jeszcze 10 minut.
5. Podawać wedle uznania - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy też pieczywem.

Smacznego!!!


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!