Każda wariacja na temat młodej kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką.
Składniki:
1 nieduża główka młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
olej
woda
1 łyżeczka kminku
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
odrobina cukru
mąka do zagęszczenia
Sposób przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek.
4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać.
5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać siekanego młodego koperku.
Smacznego!!!
Pyszna kapusta. Często robię o tej porze roku. To najlepszy moment na smaczną kapustę. Ja jeszcze dodaję dużo świeżego koperku :)
OdpowiedzUsuńTak. Tez wspomnialam, ze mozna dodac koperku :-)
UsuńMuszę wypróbować, póki jeszcze mam okazję. U mnie w domu akurat każdy lubi, to pewnie szybko zejdzie do obiadu.
OdpowiedzUsuńŚwietne to jest, bardzo często robię taki "dodatek" do obiadu. Proste a jakie pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie to wygląda. Właśnie mam zamiar sobie coś takiego zrobić jak dla mnie to bardzo dobre na jakieś delikatne przekąski na diecie.
OdpowiedzUsuń