3 lipca 2017

Młoda kapusta duszona z marchewką

Każda wariacja na temat młodej kapusty jest u nas mile widziana. Tym razem zrobiłam ją z marchewką.


Składniki:

1 nieduża główka młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
olej
woda
1 łyżeczka kminku
ziele angielskie
liść laurowy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
odrobina cukru
mąka do zagęszczenia

Sposób przygotowania:

1. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, a marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. W rondlu rozgrzać trochę oleju, zrumienić cebulkę, po czym dodać kapustę. Dodać 1-1,5 szklanki wody, liść laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego, trochę posolić i całość dusić, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby uzupełnić wodę.
3. Gdy kapusta jest już prawie miękka, dodać marchewkę oraz kminek.
4. Na patelni zrobić zasmażkę, odrobinę oleju rozgrzać, dodać łyżkę mąki, wymieszać, lekko przyrumienić i dodać do kapusty. Dokładnie wymieszać.
5. Na koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobinką cukru (podkręci on smak kapusty). Można też dodać siekanego młodego koperku.

Smacznego!!!

5 komentarzy:

  1. Pyszna kapusta. Często robię o tej porze roku. To najlepszy moment na smaczną kapustę. Ja jeszcze dodaję dużo świeżego koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, póki jeszcze mam okazję. U mnie w domu akurat każdy lubi, to pewnie szybko zejdzie do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne to jest, bardzo często robię taki "dodatek" do obiadu. Proste a jakie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie to wygląda. Właśnie mam zamiar sobie coś takiego zrobić jak dla mnie to bardzo dobre na jakieś delikatne przekąski na diecie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!