21 lipca 2017

Bułki musli

Nie ma jak domowa bułeczka :) Myślę, że większość z Was spokojnie znajdzie w domu składniki do przygotowania takich bułek.


Składniki:

2-2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki dowolnego musli
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 szklanka ciepłej wody

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypać mąkę, sól, płatki, drożdże i miód. Wymieszać. Powoli wlewać ciepłą wodę i cały czas mieszać do połączenia się składników.
2. ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto.
3. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
4. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na równe porcje i uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je naciąć od góry.
5. Piec w 190 st.C aż do zrumienienia.

Smacznego!!!

Źródło: Pieczywa Siostry Marii, wyd. Martel

2 komentarze:

  1. Nigdy nie dodawałam miodu do domowych bułeczek czas urozmaicić/ wzbogacić swój przepis !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!