15 lipca 2017

Ciasto maślankowe z borówkami, agrestem i kruszonką

Na jednej blaszce upiekłam ciasto o dwóch smakach, na jedną połowę wyłożyłam borówki, a na drugą agrest.


Składniki (blaszka 34x26cm):

2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka maślanki w temp. pokojowej
3 jajka
1/2 szklanki oleju
1 tabliczka białej czekolady (100g)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
borówki i agrest

Kruszonka:
50 g masła
30 g mąki
20 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, czekoladę startą na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W innym naczyniu połączyć jajka, maślankę i olej.
3. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
4. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać kruszonką.
5. Piec w 180 st.C przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. super ciasto; lubię takie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, świetne, przepyszne domowe ciasteczko!

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam ciasto na maślance, ale dodatek czekolady to dla mnie nowość

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!