Składniki:
5 kg truskawek
cukier
Sposób wykonania:
1. Umyte i odszypułkowane truskawki przekładamy do kosza sokownika.
2. Całość podgrzewamy, pamiętając, by uzupełniać wodę w dolnym pojemniku.
3. Gotowy sok jest odprowadzany rurką do garnka. Pulpę owocową zachowujemy na dżem.
4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 75 dag cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek.
5. Jeśli przelewamy sok do słoiczków, to wystarczy je nakryć np. ręcznikiem, by wieczka złapały. Jeśli zaś wlewamy sok do butelek (takich jak moje) to należy chwilkę pasteryzować, by mieć pewność, że te małe wieczka złapią.
6. Z podanych porcji zrobiłam 12 buteleczek soku (po 300 ml).
Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą. Smacznego :)
moja kuzynka robił taki sok i był pyszny
OdpowiedzUsuńWitam Aniu.Też tak samo robię sok,a jeżeli mogę coś dodać,to z tych pozostałych truskawek robię mus.Przecieram je przez sito i wychodzi smaczny mus do deserów jak również jako baza do jogurtów w zimie-pozdrawiam i podziwiam Cię:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetną sugestię. Następnym razem jak będę robić soki, to spróbuję zrobić mus :) Czy taki mus wystarczy tylko posłodzić?
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Świetne buteleczki, teraz tylko brać i popijać :)
OdpowiedzUsuńButeleczki zbierałam jak kupowałam córeczce soczki bobovita i temu podobne. A teraz zbieram po soczkach marchewkowo-owocowych - świetnie się sprawdzają, lepiej niż słoiki :)
UsuńNajlepszy taki domowy soczek! Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam- muszę wrócić do sokownika!
OdpowiedzUsuńWarto powrócić do sokownika :) Za jednym zamachem robimy sok i dżem :)
UsuńŁadnie klarowny, ja też często robię soki owocowe, korzystając z moich ogrodowych zbiorów ;) !
OdpowiedzUsuńco to jest sokownik ??
OdpowiedzUsuńWpisz w google to zobaczysz jak to wygląda :)
UsuńTo taki garnek z 3 części. Jego uzywa się do robienia soczków. Mam i polecam. Z malin robię co roku ok 40kg owocu na sok.
Usuńa ma Pani przepis na sok, ale taki bez sokownika?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam... Trzeba poszukać w internecie. Może ktoś zamieścił taki przepis.
UsuńJa ułożyłam połówki (w przypadku większych plasterki) truskawek warstwami w garnku, każdą przysypałam cienką warstwą cukru - zeszła mi szklanka/kg - teraz czekam 12-24 godzin aż cukier wyciągnie sok z truskawek, potem wystarczy odcedzić/odlać sok. Z pozostałości zrobię kompot lub dżem jak sugeruje autorka :)
UsuńW butelkach podczas nalewania powstała pianka , wessały dekielki ale pianka została. Czy tak zostawić? Czy jeszcze raz otworzyć i przygotować sok? Maria
OdpowiedzUsuńNie. Jeśli podczas nalewania zrobiła się piana to nic nie szkodzi. Ważne żeby zdjąć gęstą pianę podczas gotowania soku jeszcze przed nalaniem.
UsuńPozdrawiam
a czy może Pani napisać dokładnie jak zapasteryzować te butelki? i jak z tej pulpy robi Pani dżem? Robię pierwszy raz i nie chciałabym zepsuć dziękuję i pozdrawiam, Marta
OdpowiedzUsuńDroga Pani Marto, dżem z pulpy robię tak jak w tym przepisie: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/06/dzem-truskawkowy-ii.html
UsuńA jeśli chodzi o pasteryzację, to po przelaniu soku do butelek lub słoiczków i zakręceniu, wkładam je do wysokiego garnka, do którego wcześniej wykładam na dno jakąś ściereczkę. Następnie wlewam ciepłej wody (jeśli sok w butelkach jest jeszcze gorący - po to aby nie popękały butelki). Wody powinno być mniej więcej do 2/3 wysokości butelek. Stawiam gar na gazie i gotuję na niewielkim ogniu. Po zawrzeniu wody gotuję 5-10 minut.
Mam nadzieję, że pomogłam. Pozdrawiam!
A jak robilas ten dżem z resztek?
OdpowiedzUsuńZapraszam tu:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/06/dzem-truskawkowy-ii.html
UsuńPozdrawiam
Ja wyciskałam sok z truskawek. Też niebo w gębie, ale już z pulpy nic by się nie dało dalej zrobić. Korzystam z różnych inspiracji, jeśli chodzi o połączenia smakowe. Najlepsze chyba mam z tej str https://wyciskary.pl/przepisy-na-soki-z-wyciskarki/
OdpowiedzUsuń