Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
1 szklanka ciepłej wody
sól do smaku
Farsz:
500 g sera białego
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
1 duża cebula
sól do smaku
ostra i słodka papryka w proszku do smaku
pieprz
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z ziemniakami.
3. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy do sera i ziemniaków. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą do smaku.
4. Na krążki ciasta nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie i wyjmujemy po wypłynięciu pierogów na wierzch.
5. Pierogi podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami jak topione masło, skwarki, zeszklona cebulka itp.
Smacznego!!!
Moje ulubione pierożki! Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńGotuję takie, ale do ciasta zawsze daję małe jajko i odrobinę masła, są lepsze...
OdpowiedzUsuńOstatnio robię ciasto bez jajka bo lepiej mi się go zagniata. Czasami dodaję łyżeczkę oleju.
UsuńCo to za ruskie? Ruskie to ruskie a nie z jakimś pikantnym farszem ! To już nie ruskie :( Malwina
OdpowiedzUsuńTo SĄ ruskie, tylko mocniej doprawione.
Usuńale fantastyczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńcudnie :D
OdpowiedzUsuń