28 czerwca 2013

Tort brzoskwiniowy

Ten tort brzoskwiniowy powinien się pojawić kilka miesięcy temu, ponieważ piekłam go na 30-ste urodziny męża. Ale już jest, w końcu wklepałam recepturę na ten pyszny tort :)


Składniki:

Biszkopt (na tortownicę 22-24cm):
6 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu

Krem:
1 puszka brzoskwiń (odłożyć kilka połówek do dekoracji)
200 ml śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
dżem morelowy
poncz do nasączenia biszkoptów
dowolne dekoracje

Sposób przygotowania:

1. Zrobić biszkopt: Obie mąki przesiać przez sito.
2. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie dodawać partiami cukier. Kiedy już białka z cukrem są ubite, do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać i wlać do piany, ubijać aż masa będzie jednolita.
3. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać na najmniejszych obrotach do połączenia.
4. Ciasto wylać na przygotowaną tortownicę, wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą (przepis nadaje się na tortownice wielkości od 22cm do 24 cm średnicy). Piec w 180 st. C przez 40-50 minut. Całkowicie wystudzić. (A najlepiej upiec biszkopt jeden dzień wcześniej).
5. Robimy krem - śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone. 1/3 masy odkładamy do dekoracji, a do pozostałej części kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie.
6. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty.
7. Przekładamy tort od dołu:
biszkopt nasączony ponczem
cienka warstwa dżemu morelowego
1/3 kremu brzoskwiniowego
biszkopt nasączony ponczem
cienka warstwa dżemu morelowego
1/3 kremu brzoskwiniowego
biszkopt nasączony ponczem
Odłożoną częścią kremu smarujemy tort. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Dodatkowo posmarowałam ułożone już owoce na torcie dżemem morelowym z odrobiną wody (za pomocą pędzelka). Dzięki temu owoce nie wyschną. Dookoła ułożyłam małe beziki.

Smacznego!!!


Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki

5 komentarzy:

  1. Jaki piękny tort musiał być bardzo pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę jubilatowi :)
    Oj, musiało pójść w biodra, musiało... ;o Wygląda na wart grzechu!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Domyślam się że cukier, który znajduje się w składnikach do biszkoptu, dodajemy do żółtek i mieszamy razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, cukier dodajemy partiami do ubitych białek, już poprawiam. Przepraszam za nieścisłość i dziękuję za zwrócenie uwagi.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!