Składniki (proporcje na 100 g płatków róży):
100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej)
200 g cukru
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
1. Płatki róży obieramy z białych ogonków.
2. Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku.
3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce.
4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast.
Smacznego!!!
Mam za sobą pierwszyznę, wkleiłam u siebie, blender rozciera cukier? Nie warto ucierać makutrą? Pozdrowionka:)
OdpowiedzUsuńNie posiadam makutry dlatego użyłam blendera. Jestem zadowolona z efektu. Pozdrawiam!
Usuńw makutrze zdecydowanie lepiej, polecam bo też robiłam w zeszłym roku
UsuńKurcze mi się jeszcze nigdy nie udało uzbierać wystarczającej ilości tych płatków ;) Ale kolor ma cudny!
OdpowiedzUsuńPiękny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńKolor naprawdę świetny :)
OdpowiedzUsuńI jest pyszna i pachnie...
OdpowiedzUsuńIle wytrzymaja takie konfitury? Tzn. jesli je wsadze do wyparzonych szkielek, albo zagotuje w wodzie? (chociaz nie wiem, czy zagotowanie jest dobrym pomyslem, skoro platki sa na swiezo rozrabiane?)
OdpowiedzUsuńTaka konfitura powinna wytrzymać ok. roku. Nie wiem co mogłoby się stać z takimi płatkami po zagotowaniu słoików...
Usuńnic się nie dzieje po pasteryzacji. robię tak co roku :) jest pyszna
UsuńO dziękuję za wiadomość! Dobrze wiedzieć :)
Usuńu mnie takie konfitury wytrzymują nawet 3 lata, i świetnie nadają się do makaroników
Usuń
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję,że dzielicie się z różnymi przepisami a szczególnie z dzikiej róży.Dzieci moje nie mogły posmakować gdyż nie znałam przepisu ale za to moje wnuki bardzo lubią konfiturę z róży.
Dziękuję bardzo za komentarz i gorąco pozdrawiam!
Usuńminimum wytrzyma trzy lata
OdpowiedzUsuńJeszcze lepiej :) Ale czy dotrwa do tego czasu? My chyba szybciej ją zjemy :)
Usuńja mam pytanko odnośnie tego ile to jest np 100gram?? wizualnie luźno wsypanych do naczynia....np 1 słoik o pojemności 1 litra?;]
OdpowiedzUsuńi jeszcze jedno ... pasteryzuje się słoiki z konfiturą?( ja w lodówce trzymał nie będę tylko w piwnicy)
Mniej więcej ile soku z cytryny??
i ostatnie pytanko kiedy najlepiej zbierać płątki róży? pora dnia i miesiąc proszę;']
p.s ro biłem w tym roku syrop z stokrotek....ciekawy ciekawy więcej powiem jak wykorzystam do czegoś jakąś buteleczkę, puki co to wypiłem butelkę na zasadzie kompotu:D rozcieńczyłem z wodą;]
proszę o odp. na e-mail, lub pytania.....
m_kruczak@onet.eu
pozdrawiam zakręconych ;]
i jak ktoś ma na zbyciu jakąś książkę o ziołach, kwiatach, konfiturach taką minimum z przed 20 lat to chętnie nabędę;]
Lub jakieś stare przepisy od prababci babci...;]
1. Wizualnie 100 g płatków róży to 1 szklanka płatków mocno ubitych w naczyniu.
Usuń2. Konfitury z płatków róży nie pasteryzujemy (przynajmniej tej). Jeśli masz zimną piwnicę to konfitura powinna wytrzymać.
3. Soku z cytryny dodajemy do smaku, proponuję zacząć od 1 łyżki i dodawać stopniowo. Zależy jaką się lubi. Cytryna dodatkowo pomaga utrzymać piękny kolor.
4. Płatki róży zbieramy najlepiej w pogodny i słoneczny suchy dzień, a jak wiadomo róże kwitną w czerwcu i maju, więc wtedy je zbieramy :)
Pozdrawiam!
Dziękuje za chęci do odpisania;]
OdpowiedzUsuńI jeszcze jedno pytanko mam...znalazłem taką stronkę z różami :
http://rozaria.pl
Pisałem do nich lecz oni nie wiedzą czy ich róże nadają się na konfitury czy nie....a ciekawi mnie to czy miał ktoś jakieś doświadczenia z takimi odmianami z powodów najmniej dwóch;]
raz-kolor
dwa wielkość kwiatów
Dziękuje i pozdrawiam;]
Ojej, tu niestety nie pomogę...Nie mam pojęcia czy da radę zrobić konfitury z innych gatunków róż...
UsuńWiem tylko o tej dzikiej, galicyjskiej, damasceńskiej i stulistnej...Gdzieś kiedyś o tym czytałam, że te gatunki róż nadają się na konfitury.
Warto poszukać na forach internetowych, na pewno można coś znaleźć.
Pozdrawiam!
każda róża ma jadalne płatki.Trzeba tylko kupić w sklepie ogrodniczym i zasadzić takie, które mają mocny zapach, np. róże wielkokwiatowe- mocno pachnące. Mam ich kilka różnych gatunków i co roku robię konfiturę, którą najpierw blenduję z cukrem i sokiem z cytryny i potem podsmażam mieszając i wekuję. Wytrzymuje kilka lat bez lodówki i może być prze użyciem zmieszana z inną konfiturą własnej roboty, nadaje się do ciastek i pączków, naleśników itp.
UsuńTo nie konfitura, to przecier. Konfiture sie smazy...
OdpowiedzUsuńNajpierw sie te platki ubija z sokiem z cytryny, a na drugi dzien smazy w syropie.
U nas dzisiaj różana kuchnia. Bierzemy się do ciężkiej pracy bo uzbieraliśmy z córką ponad 800 gram płatków :-)
OdpowiedzUsuń