Składniki:
- 2,5 wywaru (u mnie na skrzydełkach)
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 4 ogórki kiszone
- siekany koperek
- 1 cebula
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- woda z kiszenia ogórków do smaku
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).
2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.
3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone na tarce jarzynowej.
4. Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy starte ogórki, dolewamy wody z kiszenia ogórków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy siekany koperek.
5. Zupę można zabielić śmietaną, ale od dłuższego czasu nie zabielam zup (no, poza jarzynówką).
Smacznego!!!
z ryżem najlepsza :) zawsze taką robi moja mama :)
OdpowiedzUsuń