Moja druga wersja ryby o grecku. Pierwszą możecie znaleźć tutaj.
Składniki:
1 kg filetów z ryby (u mnie dorsz)
5 marchewek
4 cebule
2 pietruszki
1 seler
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek koncentratu pomidorowego
bulion (może być z kostki)
natka pietruszki
mąka
cukier
olej
sól, pieprz
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekać, resztę warzyw obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Cebulę zeszklić na łyżce oleju, dodać warzywa, koncentrat pomidorowy i pół łyżeczki cukru. Dolać bulion, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodać też ziele angielskie i liść laurowy. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok 25 minut. Doprawić do smaku.
3. Odmrożone filety rybne obtoczyć w mące, zrumienić na oleju i po usmażeniu skroić sokiem z cytryny.
4. Rybę wyłożyć na dno naczynia.
5. Całość przykryć warzywami i posypać natką pietruszki. Smakuje na ciepło i na zimno.
Smacznego!!!
Zapraszam do zabawy nominowani liebster award : http://dusia-gotuje.blogspot.com/2013/04/liebster-award-wyroznienie-dziekuje.html
OdpowiedzUsuńDziękuję za nominację i serdecznie pozdrawiam!
UsuńNigdy nie jadłam takiej rybki ^^
OdpowiedzUsuńOjej, to najwyższy czas ją zrobić! Toż to klasyk nad klasykami :)
Usuńpyszna klasyka - uwielbiam!:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam, najbardziej kolejnego dnia po imprezie, na lekkim kacu jest najlepsza :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFajne zastosowanie rybki na kaca, hehe :)
UsuńRzeczywiście niemal identyczny przepis. Pyszna ta ryba, prawda?
OdpowiedzUsuńA nawet powiedziałabym, że przepyszna!
Usuń