Składniki:
700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk)
1 łyżka oleju
ser zółty - tyle plastrów ile porcji ryby
kilka pieczarek
sól
tymianek
suszony koperek
pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje.
2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem.
3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekładamy na patelnię i lekko je podduszamy.
4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby, a na to pieczarki. Zawijamy brzegi folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180st). Po 20 minutach rozchylamy folię. Na każdą porcję nakładamy plaster sera żółtego i pieczemy, aż ser się rozpuści. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Rybka jest P-R-Z-E-P-Y-S-Z-N-A :)
Smacznego!!!
uwielbiam rybę w każdej postaci, a w Twoim wydaniu wygląda wyjątkowo smakowicie:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pod tą kołderką z pieczarek i sera. Witam w pieczarkowej akcji, mam nadzieję, że to nie ostatni Twój w niej przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze trochę pieczarek w lodówce to coś wykombinuję :)
UsuńBardzo smacznie wygląda-ja też mam rybę,ale w potrawce,a tą muszę skosztować-poczestujesz?- pozdrawiam wiosennie:)
OdpowiedzUsuńZapraszam :) i również pozdrawiam!
Usuńryba to coś co uwielbiam muszę przyznać że jeszcze w takiej postaci nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń