Składniki:
8 udek z kurczaka (u mnie pałki)
1,5 łyżki miodu
2 łyżki musztardy
1 łyżka przyprawy do drobiu
sól, pieprz
olej lub oliwa
pół łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Miód wymieszać z musztardą i dwiema łyżkami oleju, doprawić wszystkimi przyprawami.
2. Umyte i osuszone udka obtoczyć w marynacie (można wcześniej zdjąć skórę), przykryć naczynie z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
3. Piec mięso w 160 st. C przez ok. 50 minut (u mnie 1h), aż będą złoto-brązowe.
Smacznego!!!
Źródło: Siła smaku
Witam.Ale bym zjadła takie udka,wyglądają smakowicie-pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńślicznie wyglądają jak malowane:)
OdpowiedzUsuńTaki piękny kolor to zasługa dodatku miodu do marynaty. Podczas pieczenia miód nadaje potrawom fajny kolorek :) No i ten smak...pycha!
Usuńpyszne:) kurczaka kocham, a Twoje kuszą wyjątkowo:D
OdpowiedzUsuńPyszności, wyszły Ci idealne :)
OdpowiedzUsuńwygląndają smakowicie.A ten kolorek
OdpowiedzUsuńpieczemy ich bez przykrycia?
OdpowiedzUsuńPiekłam bez przykrycia. Można też przez połowę czasu zapiec pod przykryciem, a potem odkryć i piec bez przykrycia.
Usuńzajefajny przepis pychotkaaaaaaaaa
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńNo to idę do kuchni i będę marynowała te udka. zobaczymy czy mnie wyjdą tak jak Tobie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń