Tym razem przedstawiam sałatkę, która na pewno widzieliście już wcześniej, chociażby na blogu u Aleex czy Margarytki. Też się pokusiłam...no i się trochę zawiodłam. Musiałam dodać do sałatki ogórka kiszonego, by nabrała bardziej wyrazistego smaku, bo wcześniej wyszła mdła i w ten sposób ją trochę uratowałam i zjedliśmy. No cóż...mamy różne kubki smakowe... Ale wiem, że ta sałatka ma też swoich zwolenników więc podaję na nią przepis z moimi zmianami.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
5 jajek
1 czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli
100 g ziaren słonecznika
siekane natka pietruszki (świeża, mrożona lub suszona)
majonez
zioła (np. bazylia, szczypiorek)
3 ogórki kiszone
sól, pieprz
olej do smażenia mięsa
przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka, umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Obsypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Jajka ugotować. Ostudzić i posiekać.
3. Ogórki pokroić w kosteczkę.
4. Z zalewy odsączyć czerwoną fasolę.
5. Na suchej patelni zrumienić słonecznik.
6. Wszystkie składniki wymieszać, dodać pietruszkę i doprawić do smaku.
Mam nadzieję, że Wam bardziej podejdzie do gustu. Smacznego!!!
ogórek na pewno dodał fajnego posmaku:)
OdpowiedzUsuńPycha ...
OdpowiedzUsuńPycha .Ogórek kiszony dodaje zawsze fajny smaczek
OdpowiedzUsuńBardzo lubię te wersję sałatki.
OdpowiedzUsuń