30 grudnia 2012

Kąski kurczaka w maślance i płatkach

Fajna odmiana dla zwykłego filetu z kurczaka. Przepis znalazłam u Pauliny.


Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
kilka garści zwykłych płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

1. Piersi myjemy, osuszamy. Kroimy w paski. Mięso nacieramy pieprzem i solą i przekładamy do miski.
2. Maślankę mieszamy z ziołami prowansalskimi, zalewamy nią kurczaka.
Mięso odkładamy do lowki na kilka godzin lub na całą noc.

3. Płatki kukurydziane rozgniatamy wałkiem (tylko nie ma miał). Paski kurczaka panierujemy w płatkach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i całość zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w 180 st. C.
4. Kąski są pyszne i chrupiące. Można dodawać je z surówkami lub różnymi dipami.

Smacznego!!! 

Źródło: Smak mojej kuchni 

4 komentarze:

  1. ja będę nuggetsy robić jutro na imprezę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie -tym bardziej, że kurczaka wprost uwielbiam :)
    Pozdrawiam i przy okazji życzę wszystkiego cudownego w Nowym 2013 roku !!

    OdpowiedzUsuń
  3. O jejciu, chyba zgłodniałam:D

    OdpowiedzUsuń
  4. No, ja też obczaiłam patent z maślanką lub kefirem: mięso super kruszeje!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!