Fajna odmiana dla zwykłego filetu z kurczaka. Przepis znalazłam u Pauliny.
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 szklanka maślanki
zioła prowansalskie
sól, pieprz
kilka garści zwykłych płatków kukurydzianych
Sposób przygotowania:
1. Piersi myjemy, osuszamy. Kroimy w paski. Mięso nacieramy pieprzem i solą i przekładamy do miski.
2. Maślankę mieszamy z ziołami prowansalskimi, zalewamy nią kurczaka.
Mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
3. Płatki kukurydziane rozgniatamy wałkiem (tylko nie ma miał). Paski kurczaka panierujemy w płatkach, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i całość zapiekamy w piekarniku ok 30 minut w 180 st. C.
4. Kąski są pyszne i chrupiące. Można dodawać je z surówkami lub różnymi dipami.
Smacznego!!!
Źródło: Smak mojej kuchni
ja będę nuggetsy robić jutro na imprezę:)
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie -tym bardziej, że kurczaka wprost uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i przy okazji życzę wszystkiego cudownego w Nowym 2013 roku !!
O jejciu, chyba zgłodniałam:D
OdpowiedzUsuńNo, ja też obczaiłam patent z maślanką lub kefirem: mięso super kruszeje!
OdpowiedzUsuń