8 marca 2012

Sos pieczarkowy

Tego sosu chyba nie trzeba przedstawiać. Bardzo go lubię choć robię rzadko z uwagi na męża, który nie przepada za grzybami. Ale czasem jak mnie najdzie ochota przygotowuję sobie porcję w sam raz dla siebie :)


Składniki:

20 dag pieczarek
pół cebuli
1 kostka drobiowa (można pominąć)
1 łyżka margaryny
pieprz, sól
2 szklanki wody

1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18 %
pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki obieramy, kroimy na talarki.
2. Pieczarki podsmażyć na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
3. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs.

Smacznego :)

199 komentarzy:

  1. taki sosik byłby idealny do kluseczek śląskich lub do kotletów ziemniaczanych... mmm Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM...sosik pyszny naprawde super przepis.polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie, że Ci smakował :) Dziękuję za miły komentarz!!!

      Usuń
    2. SUPER SUPER SUPER!Naprawde polecam!

      Usuń
    3. Pyszny ;)

      Usuń
  3. wczoraj zrobiłem sosik według tego przepisu i wyszedł fantastyczny,polecam gorąco wszystkim,niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdrowie :) Cieszę się, że sos smakował :)

      Usuń
  4. Najlepszy sos grzybowy jaki kiedykolwiek jadłem;) troszeczke zmodyfikowałem dodajac 2 kostki rosołowe i wiecej grzybków tak na oko. Oczywiscie wyeliminowałem z tego tłuszczyk zamiast margaryny troszeczke wody staram sie jak najmniej tłuszczów jadać ;)


    Darek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super Darek!!! Podobają mi się Twoje modyfikacje :)

      Usuń
    2. Genialny! Dziękuję:)

      Usuń
    3. Rewelacyjny! Najlepszy z najlepszych! Niektorych nawet smak pieczarek zmyla- mysla ze to dzikie lesne grzyby! Dziekuje za przepis

      Usuń
  5. a gdzie pietruszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my jadamy bez pietruszki :)

      Usuń
    2. A mozna z pietruszką

      Usuń
    3. A czemu nie? Oczywiście, że można! Zieleń natki będzie się ładnie komponować!

      Usuń
  6. Mmmm...pyszny:) Bardzo delikatny i smaczny. Przepis godny polecenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się dusi.... Powinien być super. Pozdrawiam panią Anię.
    Przymusowy kucharz (bo żona w szpitalu).
    AD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego drogi AD! Podziwiam za gotowanie o tej późnej porze, ach i tylko pozazdrościć Pana żonie takiego Męża, mój niestety nie garnie się do kuchni. Życzę zdrówka dla żonki i również pozdrawiam :)

      Usuń
  8. super ten sosik polecam uwielbiam grzybki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny anonimowy chwali ten sosik, bardzo się cieszę, że Wam tak smakuje :)

      Usuń
  9. ja zdecydowałam się zrobić w tym momencie, przede mną wielka niewiadoma, tak chwalicie, że nie w sposób się oprzeć pokusie spróbowania :)
    Zobaczymy, jaki będzie efekt i czy prawdę mówicie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dawno już nie robiłam tego sosiku i musiałam sobie przypomnieć jak się go robi.I to jest właśnie to, ja robię w ten sam sposób;)Co prawda lubię z natką pietruszki ale mój syn woli bez.Przepis jak najbardziej godny polecenia;)
    Pozdrawiam serdecznie.

    Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Monia za miłe słowa!

      Usuń
    2. mama w pracy a ja postanowiłam sobie zrobic obiad, nigdy nie robiłam sosu a twój właśnie jem aż mi sie uszy trzęsą jest taki zajebisty ze mama to mnie wycałuje chyba :) troche za gesty mi wyszedł ale to moja wina pewnie mąki mi sie za dużo sypneło. DZIEKUJE ZA PRZEPIS NA NAJLEPSZY OBIAD !!!!! :) chętnie spróbuje innych twoich przepisów :)
      ps. ja zrobiłam go ze świderkami :)
      pozdrawiam Anna :)

      Usuń
    3. Wow :) To strasznie się cieszę, że aż tak smakuje :) Zapraszam do przetestowania innych przysmaków i również pozdrawiam :)

      Usuń
  11. wszystko ok tylko po co pchać tę chemie w postaci kostki rosołowej ? nie lepiej doprawić przyprawami lub gotować swój bulion ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pomiń kostkę rosołową i dopraw po swojemu :) Osobiście nie mam nic przeciwko kostce, jeśli komuś nie odpowiada, to po prostu pomija tą opcję i robi jak lubi. Smacznego.

      Usuń
    2. Kostka rosołowa to chemia, glutaminian sodu wpływa na mózg, a jeszcze inne dodatki na uczucie sytości, znaczy je blokują, bedąc przyczyną otyłości. Osobiście używam bulionetki z przepisu mniej więcej takiego jak tu. Polecem.
      http://gotuj.skutecznie.tv/2014/03/baza-do-zup-i-sosow-czyli-domowa-kostka-warzywna-vel-bulionetka/

      Usuń
  12. jedyny sos jaki mi wyszedł:) niestety nie mam ręki do gotowania, ale byłam z siebie dumna:) dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie mi miło, że również dla Ciebie przepis okazał się udany :) :)

      Usuń
  13. Przeprowadziłam się z chłopakiem na stancję i muszę wymyślać mu różne ciekawe obiadki, dziś padło na sos z Twojego przepisu :) przeglądałam Twojego bloga i myślę, że jeszcze niejedną potrawę wypróbuję, bo wyglądają apetycznie, a do tego są proste!! Super blog, na pewno nieraz tu wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę Ci udanej przygody kulinarnej i zapraszam do korzystania z przepisów :)

      Usuń
  14. Robiłam. Pycha!! Najlepszy na świecie :))

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja też zrobiłam :) dodałam tylko troszke marchewki i pietruszki :) pycha, do tego makaron i pierś z kurczaka pokrojona w kosteczkę

    Ola

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie no, odleciałem. Kapitalny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) W prosta nie mogę uwierzyć, że taki zwykły sos robi tak niezwykłe wrażenie :)

      Usuń
  17. bardzo dobry,dodaje do kotlecikow mielonych ale ta wersja z kurczakiem i makaronem tez bedzie na mojej uwadze ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. !!!!Sosik wyśmienity!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny sos! Mam 15 lat i tak jakoś wyszło, że przez tydzień sama gotuję obiadki ;) Żeby jakoś zaskoczyć mamę, nie pytam jej się o przepisy, tylko sama czegoś szukam. Zrobiłam go, tak jak ktoś z poprzedników, ze świderkami i stwierdzam, że był to najlepszy obiad jaki ugotowałam. Na pewno zrobię go jeszcze duuużo razy ;) Dziękuję za świetny przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bardzo się cieszę Młoda Kuchareczko, że przepis Ci się podoba! Również pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Witam:) Nie miałam pomysłu na sos pieczarkowy więc wpisałam hasło w komórce i wyskoczyła mi pierwsza pozycja z Pani stroną. Tak mi się spodobał ten pomysł, że zaniechałam dalszych poszukiwań. Jestem początkującą gospodynią a mój mąż ma "delikatne" podniebienie i nie łatwo go zadowolić byle czym. Podałam dzisiaj sosik z kotletami z ziemniaków. Dodałam na koniec pietruszkę i muszę powiedzieć PALCE LIZAĆ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dziękuję za inspirację. Ewelina Kwiecień z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że sosik smakował, dziękuję za miły komentarz! Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Super sos, smakuje wyśmienicie :) Autorskie modyfikacje: trochę mniej wody (na czuja) + wszystko do blendera. Powstał smakowity krem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Spróbowałam zrobić sos i bardzo smaczny wyszedł!!! Palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  23. SOSIK PRZEPYSZNY. DAWNO NIE ROBIŁEM ALE MAJĄC TEN PRZEPIS BĘDZIE CZĘŚCIEJ GOŚCIŁ NA MOIM STOLE. PRZEMEK.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemku, fajnie, że sosik Ci smakował, pozdrawiam!

      Usuń
  24. przepyszny sosik, polecam go wszystkim :) Paula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Coraz to więcej fanów tego sosiku :)

      Usuń
  25. Ekstra sosik.POLECAM.

    OdpowiedzUsuń
  26. dawno nie robiłam sosów i podparłam się pani przepisem wyszedł przepyszny/dzękuje

    OdpowiedzUsuń
  27. pyszny :) nawet 27-dmio letni kawaler potrafi go zrobić :)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie taka opinia :) Szkoda, że mój 29 - letni mąż nie garnie się do gotowania ;/

      Pozdrawiam!

      Usuń
  28. nasza cała trójca walczyła do ostatniej pieczarki z sosiku- żeby to krótko ując w 3 słowach: MNIAMU!!!MNIAMU!!!MNIAMU!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. dzisiaj wlasnie zrobilam Twoj sosik,pyszny naprawde,taki prosty przepis a tyle radosci:D pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pozostawienie tak miłego komentarza:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  30. Super przepis! :) Własnie skończyłem go przyrządzać z drobną modyfikacja - bez kostki rosołowej :) Dziękuje!
    Czy może zaprezentować ten przepis na swoim blogu(oczywiście z informacją, że pierwowzór jest z Twojego bloga)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak!!! będzie mi niezmiernie miło!!!
      Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Usuń
  31. Pyszny sosik, robię go już drugi raz :) i nie ostatni, pycha !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało, dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam!

      Usuń
  32. Dzięki wielkie za przepis! sosik pycha, dodaję do uluionych zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz! Bardzo mi miło, że sos smakował :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  33. Sosik dochodzi w kuchni, a jego zapach jest wyczuwalny w całym domku:) Pychotka! Czekam do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  34. właśnie robię ten sosik, mam zamiar podać z ziemniakami i filetem z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  35. najlepszy sos świata:) od dziecinstwa się zajadam nim,
    a gdy sama go robie, to zamiast śmietany daje jogurt, no i nie używam kostki rosołowej(pierwszy raz przeczytalam o kostce ros. do sosu pieczarkowego:)) i też smakuje godnie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sosik smakuje wybornie!!! Wystarczy wypróbować!:)

      Usuń
  36. Pierwszy raz w życiu zrobiłem sos pieczarkowy. Muszę przyznać że komętarze nie są przesadzone. Poprostu pycha

    OdpowiedzUsuń
  37. Właśnie się dusi już po raz drugi według tego przepisu ;)
    Pycha . Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Supere sosik mi wyszedł. Polecam palce lizac.

    NAFTA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz! Bardzo mi miło, że sos smakował :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  39. Dołączam jako kolejny zadowolony (bo już po konsumpcji)do grona korzystających z gotowych przepisów. Po takich komentarzach musiałem też spróbować tego arcydzieła jakim jest SOSIK PIECZARKOWY i po raz kolejny mój brzuszek jest szczęśliwy. Pozdrawiam i jeszcze tutaj zajrzę.
    Tomek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Tomku! Dziękuję za miły komentarz, zapraszam do wypróbowania innych przepisów i pozdrawiam!

      Usuń
  40. super własnie go zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  41. ja rowniez go dzisiaj przetestuje z kopytkami:) mam nadzieje ze mojej rodzince bedzie smakowal:) pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  42. Właśnie zajadam się sosem ale z moimi modyfikacjami czyli pieczarki + pierś z kurczaka + sól, pieprz i śmietana + mąka do zagęstnienia podane z kaszą gryczaną PYCHA. Pomysł na sos wyśmienity. Tylko ja niestety nie mogę jeść cebuli chociaż lubię bo potem mnie wzdyma i te gazy... i nie dodaje kostki bo ostatnio unikam chemii w jedzeniu a i tak jest pychotka. Smacznie, zdrowo i tanio. Monika Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a i zapomniała na koniec posypać pietruszką wtedy to już mega zdrowo:):):)i ja nie używam tłuszczu do smażenia jedynie na czym się to danie dusi to woda z odparowanych pieczarek.
      bardzo lubię Twoje bloga są tu łatwe i smaczne przepisy:)

      Usuń
    2. Dziękuję Moniko za miły komentarz, cieszę się, że zaglądasz tutaj na bloga. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojego bloga:)

      Usuń
  43. Przepis łatwy i smaczny.Ja bardzo lubię ten sosik jeść z ryżem lub makarone.mniam jestem tak najedzona, że nie mogę sie ruszać. mniam.

    OdpowiedzUsuń
  44. Uwaga, właśnie przygotowuję pierwszy w życiu sos pieczarkowy - z Twojego przepisu. Trzymac kciuki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sosik wyjdzie, a jego smak przypadnie do gustu :)
      Trzymam kciuki i życzę smacznego :)

      Usuń
  45. Do gołąbków idealny, mąż na rękach nosi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! To super!
      A swoją drogą nie jadłam jeszcze tego sosu z gołąbkami. Muszę kiedyś wypróbować :)

      Usuń
  46. zrobiłam dzisiaj ten sosik do ziemniaczków i kotletów z piersi cos pysznego prosty i szybki a bardzo smaczny , dziekuje za przepis , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Właśnie dołączyłaś do grona ulubieńców mojego sosu :) Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  47. SOSIK PIERWSZA KLASA:-)) BARDZO SMACZNY I ŁATWY!!! PEWNIE NIE RAZ BEDZIE GOŚCIŁ NA MOIM TALERZU:-)DZIEKUJE ZA WSPANIAŁY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie! Polecam też inne przepisy :) Pozdrawiam!

      Usuń
  48. Z tą kostką rosołową to trzeba ostrożnie, bo sos wyszedł bardzo słony mi ... ale trochę wody, ziemniak i myślę, że się uratuje. Poza tym przepis prosty i smaczny. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego sosu dodaję najpierw kostkę rosołową, a pod koniec gotowania sosu dosalam jeśli jest taka potrzeba. Jeśli nie to jest ok. Z jednej kostki sos na pewno nie zrobił się od razu za słony, pewnie zaczęłaś od soli, albo przesoliłaś...to się zdarza, na szczęście można uratować. Pozdrawiam Alicjo :)

      Usuń
  49. Taki sos chodzi za mną od dłuższego czasu :) niestety jestem studentką i nie ma obok mnie mamusi, który by mi przyrządziła coś takiego :) Dlatego dziś robię zakupy a jutro zabieram się za ten przepis:) Tylko mam jeszcze pytanie, czy mogłabym , z racji na brak czasu, ugotowac sobie ten sos na dwa czy trzy dni, czy jęsli będzie stał w lodówce to nic z nim się nie stanie? :) Mia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że sosowi nic się nie stanie przez te 2-3 dni pod warunkiem, że będzie w lodówce. Mam nadzieję, że będzie smakować :)

      Usuń
  50. Właśnie się robi ;) Cudnie pachnie! Zaraz zostanie skonsumowany z ryżem + udka z gęsi.

    OdpowiedzUsuń
  51. świetny przepis! sosik wyszedł pyszny! dziękuję za pomoc ;) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Bardzo dobry przepis:) Moja mama szaleje na jego punkcie.:)

    OdpowiedzUsuń
  53. I już wiem, co jutro lubemu ugotować... Dziękuję :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Zrobiłam sosik na święta. Zrobił furorę! A mój narzeczony jak dostał dzisiaj naleśniczki z szynką, cebulką i polane tym sosikiem, to po prostu aż do sufitu skakał... :) Mam dwie lewe ręce do sosów, a ten mi wyszedł już drugi raz z rzędu!! WOW! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszy mnie Twój komentarz! Mam nadzieję, że sos wyjdzie Ci za każdym podejściem :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  55. Sosik szybki, łatwy i bardzo smaczny. Po raz kolejny wracam do niego jak brakuje pomysłu na obiad. A jako przyszła mama powstrzymuje się od wyjedzenie wszystkiego przed przyjściem mojej ferajny do domu na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  56. Gratulacje dla przyszłej Mamy z postu powyżej życzenia szczęśliwego rozwiązania!

    Przepis na sos zapożyczam. Kiedyś już robiłam nie raz, ale przez cały okres ciąży nie jadałam grzybów i pieczarek, a dziś postanowiłam wrócić do niego i zrobić jako dodatek do kopytek.

    Pozdrawiam ciepło,
    Katarynka

    OdpowiedzUsuń
  57. Witam i Dziękuje!!sosik jest przepyszny!!!
    kto jeszcze nie probowal, koniecznie powinien!!!
    ja dzisiaj zrobilam go pierwszy raz oczywiscie sciśle wedlug przepisu i poprostu "delicious"!!!
    pyszny az brak mi slow,na pewno zostanie w moim jadlospisie na dlluuugooo:)a nawet nie wiem czy nie na zawsze:P
    pozdrawiam cieplutko:)Patrycja

    OdpowiedzUsuń
  58. Witam...
    Sosik przepyszny robie go za kadym razem co mam na obiad placki czyli raz / dwa razy w miesiacu, i wszystkim smakuje. Ja tylko daje droszke wiecej pieczarek bo mam duza rodzine. :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam
    Sosik się pichci mam nadzieję że żonie bedzie smakował....,próbowałem i dla mnie pychota .Pozdrawiam Leszek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego życzę. u mnie też dziś ten sosik zrobiłam do gołąbków :P

      Usuń
  60. Sos przepyszny dziś go robiłam ! Z mojej winy wyszedł trochę za ostry... ( przesypało mi się za dużo pieprzu) ale i tak był pyszny !Dziękuję za przepis i polecam innym :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha, moja mama też często lubi sypnąć za dużo pieprzu do sosów czy surówek :) Cieszę się, że sos jednak smakował i pozdrawiam!

      Usuń
  61. Naprawde niebo w gębie, właśnie skończyłam robić ten sosik i wyszedł przepyszny... Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :), na pewno jeszcze tu wrócę :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Wspaniały przepis :) Palce lizać. Dzieki za przepis.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  63. Warto kupić pieczarki brązowe. Robiłam sos i pycha bardzo. Mniam mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  64. Fajny przepis, muszę go jeszcze przećwiczyć, bo dzisiejszy sosik wyszedł mi trochę zbyt płynny. :) Ale to pewnie wina typowej dla mnie nonszalancji w dawkowaniu składników. W każdym razie świetnie pasował do obiadu, a ja i mój brzuszek w ogóle mamy słabość do pieczarek w każdej formie... :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  65. Uratowała nas Pani :)) po dwóch nieudanych sosach... z torebki :d jednak nie ma to jak domowe sosy :) Pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  66. sos pyszny jednak nie wychodzi gesty . jak zrobić aby był gęściejszy ? !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać więcej mąki, a potem jeszcze doprawić do smaku. Albo dodać mniej wody.

      Usuń
  67. jak go dokladnie zagescic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można na przykład do duszących się pieczarek dodać nie 2 szklanki wody, a 1 lub 1,5... a pozostałe kroki bez zmian, powinien wyjść wtedy gęstszy sos.

      Usuń
  68. super sosik,extra pieczarkowy smaczek, eksperymentuje od około pół roku, testuje większość przepisów z netu, polecam tan jako jeden z najprostszych i najlepszych, Mariusz 30 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję baaaaardzo za miły komentarz! Pozdrawiam!

      Usuń
  69. zamiast maki dodaje serek topiony z pieczarkami...

    OdpowiedzUsuń
  70. Mam 15 lat , i jakos tak wyszło ze dziś musiałem sam gotować .Sos wyszedł przepyszny , z małymi modyfikacjami . Zamiast 1 kostki dodałem 1,5 i z razcji tego że lubie ostre rzeczy dodałem papryke chili . Wielkie dzięki za przepis .

    Darek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratuluję Darku! Możesz czuć się dumny - mój mąż, który ma 30 lat jeszcze takiego sosu nie zgotował :) Mam nadzieję, że to zachęci Cię do gotowania. I ja Cię zachęcam, bo dziewczyny lubią jak facet potrafi gotować! Pozdrawiam!

      Usuń
    2. gdybym użyła śmietany 12% pogorszę smak?

      Usuń
  71. Super, podam go dziś do faszerowanej papryki :) Musiałam dodać trochę więcej mąki, bo sos nie chciał wystarczająco zgęstnieć. I uzyskałam ładny kolor wrzucając posiekane, wcześniej namoczone grzyby leśne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  72. Bardzo dobry przepis na sos :) prosty i niewymodzony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Takie proste dania ponoć są najlepsze :)

      Usuń
  73. ja też zrobiłam dziś ten sos z makaronem muszelki, mój mąż tyle zjadł, że myślałam, że pęknie, przepyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozazdrościć męża, który lubi pieczarki. Ja robię ten sos tylko dla siebie bo mój mąż nie jada pieczarek ani żadnych innych grzybów ;(
      Cieszę się, że sos Wam posmakował!
      Pozdrawiam!

      Usuń
  74. sosik przepyszny,łatwy i prosty do zrobienia.Polecam wszystkim smakoszą grzybów.

    OdpowiedzUsuń
  75. pyszny sos dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  76. Już robiłam raz SOS pieczarkowy według tego przepisu i mimo, że to był pierwszy raz smakował idealnie niestety nie zapisałam tej strony i nie mogłam jej znaleźć i zrobiłam według innego przepisu ale był niedobry, więcej składników musiałam dodać i więcej czasu poświęcić. Dziś robię placki ziemniaczane oczywiście z sosem pieczarkowym i na szczęście znalazłam tą stronę i zapisałam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, że po raz kolejny wracasz do tego przepisu! Pozdrawiam!

      Usuń
  77. Pyszny sos :) Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  78. superrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr....... wlasnie wcinam z plackami ziemniaczanymi..... niebo w gebie.....:D pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  79. pyszny !! jakby nie to że był mi potrzebny do klusek śląskich to pewnie zjadłabym sama cały :)) zapraszam do mnie http://przesmacznie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  80. suppeerr!!!!! i super szybko się robi. polecam

    OdpowiedzUsuń
  81. Dzisiaj poraz kolejny ( 4 może 5 raz) będę robić ten sosik jest wspaniały i chyba nigdy się nie znudzi jakoś nigdy mnie nie korciło żeby spróbować innego przepisu, tylko raz gdy nie mogłam znaleźć tej strony, jednak tamten nie był taki dobry więc postanowiłam znaleźć ten przepis a jak znalazłam to zapisałam w zakładkach.

    Ps. Twój mąż nie wie co traci:)

    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! Moniko, dziękuję bardzo!
      Zrób kiedyś zdjęcie sosowi jak będziesz go robić ponownie. Zapraszam Cię do galerii Czytelników. Więcej informacji tutaj: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/p/galeria-czytelnikow.html
      Pozdrawiam!

      Usuń
  82. Ja ostatnio skorystałam z tego przepisu, ale nieco zmodyfikowałam pod nasze smaki. Dałam 30 dag pieczarek. Pieczarki starłam na dużych oczkach. Nie dawałam rownież tyle wody. A do zagestnienia nie użyłam śmietany. Po prostu woda i mąka... Ilość na oko :)

    OdpowiedzUsuń
  83. O matko!! Nie wierzyłam.
    Pierwszy sos pierwszy mój komentarz bo po prostu trzeba to skomentować - IDEALNY!!!
    Ten smak...
    Dziękuję bardzo
    Pozdrawiam,
    Aurelia

    OdpowiedzUsuń
  84. dzisiaj wyprobuje do kaszy gryczanej :) napewno będzie pyszny.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  85. Dodany do naleśników i mięska, był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  86. Można zamiast margaryny użyć masła? pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  87. Meega pyszny sos ;) dziekuje za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  88. Margaryna? a fuj!

    OdpowiedzUsuń
  89. Rewelacja, w połączeniu z kaszą gryczaną i kurczakiem, zapieczone z serem zniknęło w mig :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię ten sos z kaszą gryczaną. To chyba najlepsze połączenie.

      Usuń
  90. Właśnie się gotuje �� do kaszy gryczanej
    +jajko sadzone.....pycha!
    Majka

    OdpowiedzUsuń
  91. Dziękuję za przepis. Wyszedł mi

    OdpowiedzUsuń
  92. konkretny przepis nic dodać ani ująć zrobiłam bardzo smakował z kluseczkami śląskimi.

    OdpowiedzUsuń
  93. Sos pieczarkowy najlepszy mamy, zadna inna osoba nie pobije go ... ;)

    OdpowiedzUsuń
  94. kto od kogo zgapił tekst? http://przesmacznie.blogspot.fr/2013/11/sos-pieczarkowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Autorka podała link do mojego bloga więc wszystko OK :)

      Usuń
  95. Szybki,prosty i pyszny. Moje dziewuchy zaakceptowały.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  96. Rewelacja :) Inne przepisy tez mega :) Napewno nie raz skorzystam :) Łatwe proste i meega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  97. Matko..... zrobiłam ten sos wczoraj. Najlepszy jaki jadłam w życiu!!!
    Serdecznie dziękuję za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  98. Sos jest przepyszny zawsze wychodzi tak powinien bez grudek i ten smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  99. wspanialy, wlasnie skonczylam robic ,niebo w gebie ,ja jeszcze dosmaczylam maggi,dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  100. mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  101. robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  102. Ja zrobiłam sos dzisiaj z pęczakiem. Pieczarki są super.

    OdpowiedzUsuń
  103. Zaraz będzie się robił,do kotlecika mielonego i kaszki gryczanej

    OdpowiedzUsuń
  104. Witam zrobilem wlasnie ten sosik, wyszedl super taki wlasnie chcialem idealny, pozdrawiam i kazdemu polece ten sosik

    OdpowiedzUsuń
  105. Zrobiłam dzisiaj & wyszło mega smacznie.... dziękować

    OdpowiedzUsuń
  106. A ja bym z roladkami podała ten sos Pierre z ziemniaków w kapustkę

    OdpowiedzUsuń
  107. Ilekroć zamierzam robić sos pieczarkowy, zawsze sięgam po ten przepis i sprawdzam, czy czegos nie ptzeoczylam,rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dokładnie mam tak samo. Właśnie robie sosik na obiad☺

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!