Mój mąż stwierdził, że ta sałatka musi być bardzo uboga w smaku skoro zawiera tak niewiele składników. Pomylił się, bo sałatka dzięki dodatku czosnku jest bardzo wyrazista w smaku i okazała się prawdziwym hitem wśród naszych znajomych. Do tego bardzo ładnie się prezentuje - już niedługo wiosna więc zieleń brokułu nastraja wszystkich bardzo optymistycznie! Myślę, że równie dobrze będzie się prezentować na świątecznym stole. Przepis dostałam od koleżanki z pracy.
Składniki:
1 świeży brokuł
opakowanie sera sałatkowego typu feta (używam sera w żółtym kartoniku)
1-2 ząbki czosnku
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka sosu tzatziki
ziarna słonecznika (dałam ok. 3 łyżek)
Sposób przygotowania:
1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy wodę z solą i 1 łyżką cukru. Do wrzątku wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy ok. 3 minut (nie można rozgotować warzyw). Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
2. Ser kroimy w kostkę.
3. Robimy sos - w miseczce mieszamy jogurt i majonez, dodajemy sos tzatziki i zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy.
4. Na suchej patelni prażymy słonecznik aż się ładnie zarumieni. Studzimy.
5. W misce delikatnie mieszamy brokuły i ser feta. Przekładamy do salaterki. Polewamy sosem czosnkowym. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.
Smacznego :)
Pyszna ta sałatka! Jadłam i bardzo mi smakowałam:) U mnie znajdziesz podobną:) Też bardzo dobra:) Milutkiej niedzieli życzę:)
OdpowiedzUsuńGosiu, wczoraj zrobiłam Twoją sałatkę, ale bez fety. Sos też zrobiłam po swojemu :) Sałatka - rewelacja!!! Powtórzę jeszcze nie raz :)
UsuńRobię bardzo podobną sałatkę - tylko bez sosu, z samym czosnkiem wyciśniętym i też jest pyszna. No i szybko się robi przez co też zyskuje :)
OdpowiedzUsuńJa też robię tą sałatkę, tylko zamiast słonecznika daję uprażone na patelni płatki migdałów. :)
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona! Też zwykle dodaję do niej prażone migdały, ale w obu wersjach jest doskonała :-)
OdpowiedzUsuńpyszne smaki!
OdpowiedzUsuńFajna sałatka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Zielonej zabawie!
Pozdrawiam:)
Również dziękuję za akcję ;)
UsuńZrobię sobie na niedzielne śniadanko tę sałatkę, bo podczas przeglądania przepisu już podbiła moje podniebienie:)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie! Mam nadzieję, że będzie smakować :)
UsuńJadłam podobna sałatkę i smakuje obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńtego właśnie szukałam, proste efektowne i z brokułami .
OdpowiedzUsuńzapisuję i pozdrawiam
Polecam!!! to było pychaaa :)
UsuńSałatkę zrobiłam. I polecam!!!
OdpowiedzUsuńWidziałam na Twoim blogu! Cieszę się, że ktoś wykorzystał mój przepis, no i że smakowało! Dziękuję!
UsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńsałatka jest pysznością, ja do niej dodaję jeszcze kurczaka i kukurydze PYCHOTKA
OdpowiedzUsuńKiedyś muszę i takie połączenie wypróbować :)
Usuńczy brokuł nie będzie surowy po 3 minutach gotowania?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkości różyczek, na jakie podzielimy brokuła. Ale 3 minuty zdecydowanie wystarczą. Brokuł nie może być za miękki, ani też całkowicie rozgotowany, ponieważ wtedy potrawa straci i na smaku i na estetycznym wyglądzie. Jeśli 3 minuty wydają się za mało to należy gotować odrobinkę dłużej, ale koniecznie trzeba kontrolować miękkość.
UsuńPolecam sałatkę. Jest przepyszna, niejednego pozytywnie zaskoczyła smakiem :)
tez robie ta salatne na jutro pyszna jest...polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńUwielbiam tego typu sałatki.
OdpowiedzUsuńJutro wykonam wg Twojego przepisu. :)
Z pewnością się nie zawiedziesz :)
UsuńPozdrawiam!
Aniu, zastanawia mnie ta łyżeczka sosu tzatziki w sałatce,czy używasz jakiegoś gotowego sosu, albo w proszku? Pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńUżywałam gotowego sosu w proszku - 1 płaską łyżeczkę. Choć ostatnio już pomijam ten sos tzatziki i bez niego też świetnie smakuje :)
UsuńPozdrawiam!
Jadłam. Jest prze prze prze pyszna
Usuń