Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Na farsz:
25-30 dag białego sera
1 szklanka kaszy jaglanej
5 niedużych ugotowanych ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku (wody powinno być mniej więcej 3 szklanki). Gotujemy aż kasza będzie miękka. Studzimy.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku (wody powinno być mniej więcej 3 szklanki). Gotujemy aż kasza będzie miękka. Studzimy.
2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na małej ilości oleju na patelni. W misce mieszamy biały ser, kaszę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, Zrumienioną cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ze składników podanych powyżej zagniatamy ciasto (możemy też zrobić ciasto na swój ulubiony pomysł). Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy farsz, zlepiamy.
4. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i wyciągamy łyżką cedzakową kiedy zaczną się gotować.
5. Podajemy wedle upodobań - osobiście lubię polane topionym masełkiem.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń