Składniki:
Na ciasto: 
3 szklanki mąki 
1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
1 jajko
2-3 łyżki oleju
sól
Na farsz:
25-30 dag białego sera
1 szklanka kaszy jaglanej
5 niedużych ugotowanych ziemniaków
1 cebula
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku (wody powinno być mniej więcej 3 szklanki). Gotujemy aż kasza będzie miękka. Studzimy.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku (wody powinno być mniej więcej 3 szklanki). Gotujemy aż kasza będzie miękka. Studzimy.
2.  Cebulę drobno kroimy, rumienimy na małej ilości oleju na patelni. W  misce mieszamy biały ser, kaszę, przeciśnięte przez praskę ziemniaki,  Zrumienioną cebulkę, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i  pieprzem.
3.  Ze składników podanych powyżej zagniatamy ciasto (możemy też zrobić  ciasto na swój ulubiony pomysł). Ciasto rozwałkowujemy i nakładamy  farsz, zlepiamy.
4. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i wyciągamy łyżką cedzakową kiedy zaczną się gotować.
5. Podajemy wedle upodobań - osobiście lubię polane topionym masełkiem.


 
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń