28 stycznia 2024

Schab duszony w cebuli

 Pyszny, aromatyczny, kruchutki schab duszony w cebuli. Powstały sos można zagęścić mąką, ale ja akurat tego sosu nie zagęszczam.

Składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 2-3 cebule
  • 1 szklanka wody lub dowolnego bulionu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia mięsa
  • tłuszcz do smażenia 

Sposób przygotowania:

1. Mięso lekko rozpić, posolić, popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu z obu stron. 

2. W międzyczasie cebule obrać i pokroić w grubsze półplastry. Dodać do obsmażonego mięsa i smażyć, aż cebula się dobrze zrumieni, a nawet lekko przypali. Taka cebulka nada jeszcze lepszego smaku. 

3. Wlać wodę lub bulion, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec doprawić do smaku. 

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie, a umieszczę je w Galerii Czytelników!